İç güvenlik açığına da yol açtı

Küresel Mağdur Polis Emeklileri Derneği, yolsuzluk soruşturması sonrası Emniyet'teki tasfiyenin devlete maliyetini, 1 milyar 119 milyon TL olarak hesapladı. Hukuksuzlukların güvenlik açığına yol açtığı vurgulandı

Ali Fuat Yılmazer: 'Kelepçeler bugünün şeref madalyaları'

Video: Arşiv

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yaparken hükümetin ihraç ya da resen emekli ettiği emniyet müdürleri, Küresel Mağdur Polis Emeklileri Derneği'ni kurdu. Türk Polis Teşkilatı ile ilgili derneğin hazırladığı raporda da personelin, 2014 ve 2015'teki mevzuat değişiklikleri ve hukuka aykırı eylemlerle ağır hak ihlallerine maruz kaldığı, teşkilatın şeffaf ve hesap verebilir olmaktan uzaklaştığı kaydedildi. 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından polis teşkilatında yaşanan tasfiyelerin güvenlik bürokrasisine verdiği hasarın ilk kez tespit edildiği raporda, 

FATURA ÇOK AĞIR OLDU

“Son 3 yılda yaşananlar, ulusal ve uluslararası güvenliğin sağlanmasında büyük bir açık meydana getirmiştir. Gerekli önlemler alınmazsa, birkaç yıl içerisinde bu açıktan meydana gelen zararlar ile yüz yüze kalınacaktır” tespiti yapıldı. Kitlesel atamalar, adli ve idari soruşturmalar, kolayca meslekten atmalar, zorla emeklilik gibi hukuksuz tasarrufların büyük bir iç güvenlik sorunu ortaya çıkardığı vurgulanarak, 

DEVLET ZARARA UĞRATILDI

“Bu olayların ülkemize faturası çok ağır olmuş, suç ve suçlu ile mücadele kapasitesi azalmıştır. Yaşanan güvenlik zafiyeti ne yazık ki terör olaylarının artmasına ve ülkenin asayişinin bozulmasına neden olmuştur. Hukuksuzluklar nedeniyle ödenen harcırahlar, on binlerce dava nedeniyle devlet zarara uğratılmıştır” denildi.

1700 KİŞİ ELENDİ

2015'te 1700 polis adayı, mülakat sonucu elendi. Polis Koleji'nin kapatılmasıyla  582, Polis Akademisi'nin kapatılmasıyla bin 597 öğrencinin okulla ilişikleri kesildi. Toplam 281 personel, Türkiye'nin değişik illerine atandı. Rütbe terfi sınavlarına giren 8 bin polis amirinin 5 bini yazılı ve sözlü sınavda elendi.

142 BİN 500 POLİS TAYİN EDİLDİ

2014 ve 2015'te Emniyet'in yaklaşık yüzde 70'i yani 142 bin 500 polis tayine tabi tutulduğu belirtilen raproda şu hususlar vurgulandı: “Terör olaylarının tırmandığı ve Türkiye'nin komşularının savaş halinde olduğu ortamda, bölgeyi tanımayan 30 bin 500 polis batıdan doğu illerine ve 25 bin 500 polis doğudan batı illerine tayin edildi. Batıda 71 bin 500 ve doğuda 15 bin polisin yer değiştirmesi, iç güvenlik açığı meydana getirdi.”  

3 POLİSTEN BİRİNE SORUŞTURMA

Görev yapan her üç polisten birinin, adli veya idari soruşturmaya maruz bırakıldığı ve polisler aleyhine 107 bin idari soruşturma açıldığı belirlendi. 487 polisin meslekten ihraç edildiği kaydedilen raporda, şu bilgiler dikkat çekti: “2 bin 207 emniyet amiri ortalama 48 yaşında zorunlu emekli edildi. 

Operasyonel alanda tecrübeli personelin, Emniyet'ten uzaklaştırılmasıyla güvenlik zafiyeti oluştu ve kurumsal hafıza sıfırlandı. Bu dönem içerisinde faili meçhul cinayetler arttı ve Cumhuriyet tarihinin en kanlı terör saldırıları yaşandı.”

KALEM KALEM ZULÜM

Devlete toplamda 1 milyar 119 milyon 288 bin TL zararı olan tasifye ve hukuksuz uygulamalar kalem kalem şöyle: 

*142 bin 500 kişinin sürgün edilmesinin faturası 427 milyon 500 bin TL oldu.

*Resen emekli edilen 2 bin 207 personelin maliyeti 517 milyon 838 bin TL belirendi. 

*Bin 700 kişinin Polis Okulu mülakatlarının tutarı 42 milyon 500 bin TL tespit edildi. 

*Polis Koleji'nin kapatılmasının maliyeti 20 milyon 400 bin TL olarak hesaplandı. 

*Polis Akademisi'nin kapatılmasının maliyeti 103 milyon 50 bin TL olarak aktarıldı.

*Rütbe Terfi Sınavı harcırah ödemeleri için 8 milyon TL harcandığı ortaya konuldu.

<< Önceki Haber İç güvenlik açığına da yol açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER