İçilen her bir sigara ömrü 5 dakika kısaltıyor

İçilen her bir sigara ömrü 5 dakika kısaltıyor

Her yıl dünyada milyonlarca insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor. İçilen her bir sigaranın ömrü 5 dakika kısalttığına dikkat çeken uzmanlar, toplumun büyük kısmını kapsayan yüksek sigara tüketiminin engellenmesi için gerekli önlemler alınmazsa, yakın gelecekte bir akciğer kanseri salgını ile karşı karşıya kalınacağını bildiriyor.

Yapılan onca çağrıya rağmen önüne geçilemeyen sigara tüketiminden dolayı dünyada her yıl milyonlarca insan ölüyor. Özellikle kanser vakalarının baş aktörünün sigara olduğu ifade ediliyor. Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, her yıl binlerce kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. Dr. Ejder, yapılan onca çağrılara ve uyarılara rağmen sigara tüketiminin önüne geçilemediğini belirterek şöyle konuştu: "Dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara akciğer kanserinin yüzde 90'ına, diğer kanser türlerinin ise yüzde 30'undan fazlasına neden oluyor. Sigara nedeniyle oluşan ve en sık görülen kanser türleri arasında akciğer, gırtlak, dil ve dudak, mesane kanserleri bulunuyor. İçilen her sigaranın ömrünüzden 5 dakika kısalttığını unutmayın. Hayatınızın uzamasını istiyorsanız bir an önce sigarayı bırakın."

Sigara tüketimi nedeniyle dünyada 20 saniyede bir insanın hayatını kaybettiğini dile getiren Dr. Obengül Ejder, pasif içiciliğin sigara kullananla aynı riskleri taşıdığına dikkat çekti. Özellikle çocukların yanında sigara içilmemesi gerektiğini dile getiren Dr. Ejder, sigaradan uzak kalarak çok sayıda kanserden etkili şekilde korunmanın mümkün olduğunu kaydetti.

SİGARA BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR

Sigara bağımlılığının tedavi edilebilir kronik bir hastalık olduğunu belirten Dr. Obengül Ejder, sigarayı bırakmanın ne gibi faydaları olacağını şöyle sıraladı: "Merdivenleri daha rahat inip çıkabilirsiniz. Daha rahat olarak uzun mesafeleri yürürsünüz. Cildiniz daha güzel görünür ve kırışıklarınız azalır. Nefesiniz temiz kokar. Daha rahat spor yapabilirsiniz. Daha iyi uyku uyuyabilir, güne zinde başlarsınız. Çocuklara çok iyi örnek olursunuz. Cinsel gücünüz artar. Para biriktirebilirsiniz. Kalp krizi geçirme riskiniz sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra yarıya iner. Sigarasız geçen her yıl kansere yakalanma riskinizi azaltır. Daha uzun yaşarsanız. Uzun süre sigara içenlerin yarısı hayatlarının yaklaşık 16 yılını kaybeder ve erken ölürler."
CİHAN
<< Önceki Haber İçilen her bir sigara ömrü 5 dakika kısaltıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER