AKP'de "güvenlik soruşturması" krizi

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararına rağmen fişlemede ısrar eden Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti kendi içinde bile anlaşamıyor.

SHABER3.COM

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararı üzerine güvenlik soruşturmasıyla ilgili düzenleme üzerinde çalışan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kapsamın geniş tutulması isteğine Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile hukukçu milletvekillerinin “İnsanlar nefes alamıyor.” itirazında bulunduğu iddia edildi.
 
Cumhuriyet'in haberine göre, AKP bir süre önce torba tekliften parti içindeki itirazlar üzerine çıkardığı “güvenlik soruşturması” düzenlemesini yeniden gündemine aldı. 

Ancak İçişleri Bakanı Soylu, Adalet Bakanı Gül, AKP grup yöneticileri, hukukçu milletvekilleri ve bakanlık bürokratlarıyla yapılan toplantılarda farklı yaklaşımlar nedeniyle ortak bir metin üzerinde henüz görüş birliğine varılamadı.

SOYLU "DAHA GENİŞ KAPSAMLI FİŞLEME OLSUN" DİYOR

AKP yöneticileri, “Yapmaya çalıştığımız şey arşiv soruşturması ile güvenlik soruşturmasını ayrıştırıp tanımlamak. İçişleri Bakanı ile Adalet Bakanı’nın, milletvekillerinin farklı yaklaşımları var. Biz daha özgürlükçü yaklaşıyoruz. Ancak İçişleri Bakanı, daha geniş bir kapsam olsun istiyor.” görüşünü dile getiriyor.

Değerlendirme Komisyonu’nun hangi kriterlere göre değerlendirme yapacağı konusunda da bir karar verilemediğini belirten AKP yöneticileri, “Yönetmelikte ‘ahlaki durum’ diye bir ifade var. Biz bunların kanunda olmasını istemiyoruz. Bunlar çok sıkıntılı yuvarlak, geniş ve özel ifadeler.” değerlendirmesini yapıyor. 

Toplantılarda arşiv taraması ile güvenlik soruşturmasının nerelerde uygulanacağı konusunda da görüş birliği sağlanamıyor. 

Toplantıya katılan AKP yöneticileri, “Devlette çalışan ya da taşeron olarak iş yapan hangi mesleklerde, hangi iş türlerinde arşiv araştırması, hangilerinde güvenlik soruşturması istensin? Çünkü güvenlik soruşturması çok geniş bir şey.” ifadesini kullanıyor.
<< Önceki Haber AKP'de "güvenlik soruşturması" krizi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER