İçme suyu konusunda şanslıyız

İçme suyu konusunda şanslıyız

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Dere, Türkiye'nin dünya geneline göre içme suyu konusunda şanslı ülkelerden biri olduğunu açıkladı.

Uludağ Üniversitesi, Dünya Su Günü konulu panele ev sahipliği yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ) ve BUSKİ ortaklığında düzenlenen panelde su kaynakları ve bu kaynakların korunması için yapılan çalışmalar ele alındı.

KAYNAKLAR TÜKENİYOR

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren UÜ Fen-Edebiyat Paneli Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Dere, dünyadaki su kaynaklarının yüzde 97'sinin okyanus ve denizlerden oluştuğunu belirterek, tatlı suların ancak yüzde 3'ler seviyesinde bulunduğunu ifade etti.

Tüm canlılara yetecek düzeyde tatlı su miktarının bulunmadığının altını çizen Dere, "Dünyadaki pek çok ülke ile karşılaştırdığımız zaman içme suyu konusunda şanslı ülkelerden biriyiz. Ancak elimizdeki su kaynaklarını doğru kullanmadığımız için bu kaynakları süratle tüketmekteyiz. Tatlı su kaynaklarımızın azalması, mevcutların kirlenmesi önemli bir sorun oluştururken, su taşkınları ve afetler de ayrı bir sıkıntı meydana getirmekte. Bunların aşılması için ilgili birimler tarafından çözüm çalışmaları yürütülmeye devam ediliyor." dedi.

Kızılay Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin H. Serdar ise, suyun canlı yaşamına yaptığı katkılar kadar maddi ve manevi anlamda ciddi zararlarının da bulunduğu belirtti.

Suyun fazla olmasının zarar getireceğini kaydeden Dr. Serdar, "Suyun hiç olmaması da büyük sıkıntı doğuruyor. Yaşamı olumsuz etkiliyor ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Bizler insanoğlu olarak doğa ile uğraşmayı marifet sanıyoruz. İşte tüm bu sıkıntılar ortaya çıkmadan önce bireysel ya da kamusal olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz ve doğa ile savaşmayı bir kenara bırakmalıyız" şeklide konuştu.

BUSKİ İçme Suyu Arıtma Tesisleri Şube Müdürü Uzman Biyolog Cengiz Çelik de Bursa halkının sağlıklı su içmesi için kurum olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaları çağrısında bulunan Çelik, "Gereksiz kullanılan her damla temiz su hem maddi olarak sizlere külfet getirecektir, hem de manevi olarak üzerinize ciddi sorumluluklar yükleyecektir." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber İçme suyu konusunda şanslıyız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER