İflas erteleme hakkı tamamen kaldırılıyor

KHK ile yasaklanan iflas erteleme uygulaması yeni 'reform paketi' ile tamamen kaldırılıyor

SHABER3.COM

Türkiye’de OHAL ile birlikte ekonomik yönden ciddi darboğaza giren şirketler, borçlarını ödeyemiyor ve işletmelerini kapatmak zorunda kalıyor.

Ancak bir üçüncü seçenek ise iflas erteleme… Bu yolla mahkemeye başvuran şirket, mali durumunun düzeltilmesini mümkün görülmesi durumunda yönetim kurulu veya bir alacaklının talebi sonucunda iflas ertelemeye gidebiliyor. Bu sayede, borçlu firma normal faaliyetlerine devam edebiliyor ve hacizlere karşı korumaya alınmış oluyor.

Türkiye'de 2004 yılından beri uygulamadaydı iflas erteleme. Ancak darbe girişimi sonrası Temmuz 2016'da çıkan bir KHK ile yasaklandı. 

Hükümet, en son yeni bir ekonomik reform paketi hazırladı 93 maddelik. Pakette şirketlere vergi denetimi, şirket kuruluşu, inşaat ruhsatlarının verilmesi gibi konularda bir dizi kolaylık yer alırken iflas erteleme ise kaldırılıyor.

Açıklama Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’dan geldi. İflas ertelemenin zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu söyleyen bakan, uygulamayı kaldıracaklarını duyurdu.

Bugüne kadar birçok iflas erteleme dosyasına bakan Avukat Şevket Çelik, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, "İflas erteleme kurumunun ismi değişse bile ekonomi ve reel piyasa sisteminin acil olarak böyle bir hukuksal kuruma ihtiyacı bulunmaktadır” diyor.

İstanbul Barosu'ne üye Avukat Satılmış Şahin ise, yeni düzenlemeye acil ihtiyaç olduğu görüşünü dile getiriyor. Firmaların çok büyük beklentileri olduğunu söyleyen Şahin, “Düzenlemenin çok yerinde olacağını düşünüyoruz İflas ertelemesi benzeri hükümler geliyor. İki yıllık bir zaman dilimini kapsayacak bu düzenleme” ifadesini kullanıyor.

<< Önceki Haber İflas erteleme hakkı tamamen kaldırılıyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER