İhale şampiyonu Mehmet Cengiz gözünü Cennet Koyu'na dikti

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Cennet Koyu’nda Cengiz Holding’in bünyesinde bulunan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş, 4 adet mendirek yapısı ile 2 adet plaj yapmayı planladığı ortaya çıktı

SHABER3.COM

Cengiz Holding’in bünyesinde bulunan Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş., Muğla’nın Bodrum ilçesinin en güzel koylarından biri olan Göl Mahallesi'ndeki Cennet Koyu’nda “Sahil Düzenleme, Koruma Yapıları ve Dolgu Alanı” projesi hazırladı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusunda bulunan şirket, BirGün'de yer alan habere göre,  Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş, 4 adet mendirek yapısı ile 2 adet plaj yapmayı planlanıyor

Ancak Cengiz Holding'in hazırladığı proje alanı; ‘kültür varlıkları’, ‘tabiat varlıkları’, ‘3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı’ ve ‘koruma alanı’ içerisinde yer alıyor.

Planlanan mendirek yapılarının üzerinde ve plajların içerisinde güneşlenme ve dinlenme amacıyla kullanılmak üzere bungalovların inşası da planlanıyor. Projenin yatırım bedeli yaklaşık 40 milyon TL olarak belirlendi. Projenin şirketin öz kaynağından yapılacağı belirtildi.


 
EN YAKIN YERLEŞİM YERİ 700 METRE
Proje tanıtım dosyasında verilen bilgiye göre, alana en yakın yerleşim yeri yaklaşık 700 metre güneydoğusunda kalıyor. Söz konusu alanın kullanımına yönelik ön izin başvurusu Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden yapılacağı ifade edildi. Alanının kıyı bölgesi kayalık ve çakıllardan oluşan “alçak kıyı” yapısına sahip. Bölgede bulunan alçak kıyı ve yüksek kayalıkların, bölgenin küçük bir yarımadanın burun kısmında olması ve dalga ve rüzgâr etkisi ile yüksek fiziksel etkiye maruz kalması ile şekillendiği; kum veya çakıllardan oluşan plaj yapısına sahip olmadığı belirtildi. Proje alanının karasal kısmında ise yoğun bir şekilde makiler bulunuyor.
SAHİL CANLILARI TEHLİKEDE
Proje dosyasında alanda Posidonia oceanica (Deniz erişteşi) korunaklı bölgede yoğun çayırlar oluşturuyor. Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda 71 bitki türü bulunuyor. Proje alanında gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 11 sistematik gruba ait toplam 82 tür ve 302 birey yer aldığı belirtildi.

Proje alanında ve çevresinde bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek 17 sürüngen türü bulunuyor. Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek 20 memeli türü ile nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku, Çizgili Yunuslar ve deniz kaplumbağaları da yaşıyor.

İKİ KEZ İPTAL EDİLDİ
Geçtiğimiz yıllarda Mehmet Cengiz Cennet Koyu için 2 kez girişimde bulunmuştu. Danıştay 13. Dairesi, Cennet Koyu’ndaki 2 milyar 100 milyon TL değerindeki 700 dönümlük kamu arazisinin özelleştirme kararını daha önce ikinci kez iptal etti. Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin şirketi, özelleştirilen araziyi Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL kredi çekerek aldı. Usulsüz krediye dair suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanmıştı.
<< Önceki Haber İhale şampiyonu Mehmet Cengiz gözünü Cennet Koyu'na dikti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER