İHD: HDP milletvekillerine yapılan saldırıyı kınıyoruz


İnsan Hakları Derneği (İHD), Silvan'da "HDP milletvekillerine yönelik gerçekleştirilen saldırıları" kınadığını duyurdu. Yazılı bir açıklama yapan İHD, Silvan'daki sokağa çıkma yasağına da tepki gösterdi.

İHD, yazılı açıklamasında "3 Kasım 2015 tarihinden beri Diyarbakır'ın Silvan ilçesi polis ve asker ablukası altına alınmış olup Silvan'ın 3 mahallesinde kesintisiz olarak sokağa çıkma yasağı sürdürülmektedir. Bu süre içerisinde 3 mahallede yaşayan 12 bin kişi başta olmak üzere tüm Silvan halkına yönelik ağır bir hukuk ihlali yaşanmış, başta yaşam hakkı olmak üzere temel ihtiyaçların karşılanmasında, sağlığa erişim hakkında, kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarında ciddi ihlaller yaşanmıştır. Bakanlar kurulu kararı ve TBMM onayı olmadan ilan edilen ve uygulanan sokağa çıkma yasaklarının tümü yasa ve hukuk dışıdır. Bu süre içerisinde Silvan'da 7 sivil olmak üzere çok sayıda silahlı militan ve 3 güvenlik görevlisi öldürüldü." diye kaydetti.

HÜKÜMET HDP MİLLETVEKİLLERİNDEN ÖZÜR DİLEMELİ

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: "Silvan'da yaşanan ağır hak ihlallerini durdurmak ve bunu dünyaya teşhir etmek amacıyla Silvan'da bulunan HDP milletvekillerine yönelik ağır saldırılar gerçekleşmiştir. Milletvekilleri hakarete uğramış, tehdit edilmiş, üzerlerine basınçlı su sıkılmış, biber gazı kullanılarak bitkin bir hale sokulmak istenmiş ve biber gazı fişekleri ile yaralı hale getirilmiş ve son olarak 13 Kasım günü HDP eşgenel başkanı Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu milletvekili ve halk grubuna Özel Harekât Polisleri tarafından silahla ateş edilmiş ve milletvekilleri kim vurduya getirilmek istenmiştir. Aynı şekilde 12 Kasım günü de Hakkari'de HDP Milletvekillerine polisin saldırısı olmuştu. Bu saldırıları kınıyor ve lanetliyoruz. Bu olay göstermiştir ki, tıpkı 90'lı yıllarda olduğu gibi devlet içerisindeki çeteci yapılanmalar ortaya çıkmıştır. Bu yapılanma nedense sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde kendisini göstermekte ve halka saldırmaktadır. 90'lı yıllarda Jitem ve Hizbul-Kontra gibi devlet içindeki çeteci yapılanmaların yeni bir versiyonu ile karşı karşıya kaldığımız anlaşılmaktadır. AKP iktidarı bu çeteci yapılanmanın oluşmasına seyirci kalmakta ve şu anda buna göz yummaktadır. Bu durum oldukça vahimdir. Hatırlatmak isteriz ki bütün bu olup bitenlerin hesabı yargı önünde kesinlikle sorulacaktır. HDP milletvekillerinin yaşamları tehdit altında iken, hükümetin ve AKP sözcülerinin açıklamaları oldukça vahimdir. Silvan asker ve polis ablukasında yakılıp yıkılmışken, binlerce insan yaşamlarını kurtarmak için Silvan'ı terk etmişken ve bilinen 10 kişi yaşamını yitirmişken, her şeyin yasalar çerçevesinde olduğunu söylemek korkunç bir manipülasyondur. Hükümet ve AKP, kendi uydurdukları yalanlara tüm toplumun inanmasını beklemektedirler. Silvan'daki sokağa çıkma yasağı derhal kaldırılmalı, çeteci yapılanmalar derhal tasfiye edilmeli, halka ve HDP milletvekillerine saldıranlar etkili bir şekilde soruşturulup yargı önüne çıkarılmalı ve hükümet Silvan halkından ve HDP milletvekillerinden özür dilemelidir." CİHAN
<< Önceki Haber İHD: HDP milletvekillerine yapılan saldırıyı kınıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER