İhracatın gerilediği Bursa'da 'en büyük'ler değişmedi


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) gerçekleştirdiği 'Bursa'nın 250 Büyük Firması Araştırması'nın 2014 yılı sonuçları açıklandı. Ciro baz alınarak yapılan araştırmada, 8 milyar 778 milyon lira ile Oyak Renault birinci oldu. 7 milyar 660 milyon lira ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası ikinci ve 3 milyar 348 milyon lira ile Bosch üçüncü sırayı aldı. Bursa'da geçtiğimiz yıla göre ihracatta önemli oranda gerileme yaşandı.

BTSO Altıparmak binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, araştırmada firmalardan 2014 yılına ilişkin alınan üretimden satışları, ihracatları, brüt katma değerleri, vergi öncesi dönem karları ile var ise zararları, net varlıkları, öz sermaye toplamları ve çalışan sayılarıyla ilgili detaylı bir analiz yaptıklarını kaydetti.

Dünya ekonomisinin 2014 yılında yüzde 2,6 ile beklentilerin altında büyüdüğünü, dünya ticaretindeki büyüme hızının da binde 9'da kaldığını ifade eden Burkay, AB'de ise yeniden büyüme ivmesi başladığını kaydetti. Türkiye ekonomisinin de yüzde 2.9 büyüdüğünü, ihracatın yüzde 3.8 artış gösterdiğini ve işsizlik oranının da yüzde 9,9 arttığını hatırlattı. İhracatın yüzde 0,8 düşüş yaşadığını vurgulayan Burkay, Bursa'daki 250 büyük firmanın istihdamındaki artışın sınırlı olduğunu ve ihracatının gerilediğini dile getirdi.

OTOMOTİV VE ENERJİ FİRMA SAYISI AZALIYOR

Sektörlerin katma değer paylarında yüzde 36'lık pay ile liderliği otomotiv endüstrisinin üstlendiğini anlatan Burkay, bunu tekstil ve hazır giyim sektörleri ile gıda ve makine sektörlerinin izlediğini vurguladı. Burkay, "250 büyük firma içerisinde perakende ve tekstil sektörlerimizde firma sayısı artarken, otomotiv ve enerji sektörlerimizdeki firma sayılarının azaldığını görüyoruz." dedi.

Bursa'nın en büyüğünün 8 milyar 778 milyon lira ciro ile Oyak Renault olduğu anlatan Burkay, 7 milyar 660 milyon lira ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası ikinci ve 3 milyar 348 milyon lira ile Bosch üçüncü sırayı yer aldığını söyledi. Burkay, şu bilgileri verdi: "250 büyük firma araştırmamızda ciro büyüklüğüne göre Bursa'da ilk 10'a giren firmalarımız sırasıyla; Oyak Renault, Tofaş, Bosch, Borçelik, Sütaş, Bursa Eczacılar Kooperatifi, Türk Prysmian, Özdilek, Asil Çelik ve Componenta oldu. Oyak Renault, Tofaş ve Bosch ihracatta, üretimden satışlarda ve katma değerde de ilk 3 sırayı paylaşan firmalarımız oldu. Dönem karı sıralamasında ise Tofaş ilk sırada yer alırken, onu Oyak Renault ve Korteks takip etti. Firmalarımızın net aktiflerine göre sıralamasında da yine Tofaş birinci olurken, Zorlu Enerji ve Bosch da ikinci ve üçüncü sırada yer alan firmalarımız oldu. 2014 yılında Bursa'da en fazla istihdam sağlayan firmalarımız ise sırasıyla Bosch, Tofaş ve Oyak Renault oldu. İlk 10 büyük firmanın cirolarının 250 toplam cirosu içindeki payı 2013 yılında yüzde 44,4 iken 2014 yılında yüzde 42,4 oldu. Bu firmaların ihracat içindeki payları yüzde 66,7'den yüzde 64,2'ye inerken, istihdam payları da yüzde 24,8'den yüzde 25,4'e yükseldi."

BURKAY: UMARIM KISA SÜREDE GÜÇLÜ BİR KOALİSYON KURULUR

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Burkay, koalisyon seçenekleri konusunda fikrini şöyle açıkladı: "Siyasi istikrar ve ekonomik istikrar siyam ikizi gibi ayrılmaz parçalar. Türkiye son 12 yıldır tek parti hükümeti ile istikrar yaşadı. Ekonomik gelişmelerde ülkemize yansıdı. Siyasi istikrar sadece tek parti hükümeti ile mi yaşanır yoksa, 7 Haziran seçimleri bize gösterdi ki, halk partilere uzlaşın mesajı verdi. Hem seçime katılım oranına bakılınca Türk halkının demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu gösterdi. Şimdi iş siyasi partilerimizde. Bu mesajı herkes iyi okumalı. Netice itibariyle hedeflerimiz belli. Biz ekonomik büyümenin sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Bunun için güçlü bir istikrar gerekiyor. Bu güçlü hükümet hem çözüm sürecini iyi götürmeli hem yeni anayasa yapmalı, eğitimdeki reformu yapabilmeli. Türk halkının talibinin ne olduğu partilerimiz tarafından artık, herkesin siyasi görüşü, ideolojisi farklı olabilir ama bunun mutlaka hayata geçmesi lazım. Çünkü Türk halkı partilere bu sorumluluğu verdi. Ben umut ediyorum ki kısa sürede, bu işi fazla uzatmadan bahsettiğimiz hamleleri hayata geçirecek güçlü bir koalisyon kurulur. İnşallah siyasi partilerimiz bu mesajları doğru almıştır ve bunları kısa zamanda hayata geçirmeyi başarırlar." CİHAN
<< Önceki Haber İhracatın gerilediği Bursa'da 'en büyük'ler değişmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER