II. Bayezid Külliyesi de UNESCO yolunda


Edirne'den bir eserin daha UNESCO Dünya Kültür Mirası listesi yolculuğu başlıyor. Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 2010 yılında, Selimiye Camii'nin 2011 yılında UNESCO listesine girmesinin ardından Ergene Nehri üzerinde bulunan tarihi köprü Nisan 2015 geçici aday listesine kabul edildi. Bu kez Edirne'nin bir başka önemli tarihi eseri olan II. Bayezid Külliyesi için çalışmalar başlatıldı.

Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış şehirde birbirinden değerli tarihi eserleri bünyesinde barındırıyor. Sahip olduğu zengin tarihi eserleriyle bir açık hava müzesi durumundaki Edirne aynı zamanda zengin bir kültüre mirasa sahip bulunuyor.
Zengin tarihi ve kültürel mirasın dünya çapında tanınması için uzun süren hazırlıklar yapıldı. Bu kapsamda ilk olarak 650 yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin UNESCO'ya alınması için çalışmalar yapıldı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından yapılan başvuru kabul edildi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri 2010 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alındı.

Bir yıl sonrasında ise 29 Haziran 2011 tarihinde Osmanlı döneminin en önemli mimari yapısı ve Mimar Sinan'ın 'Ustalık Eserim' dediği Selimiye Camii UNESCO'ya alındı.
Listede 2 eseri bulunan nadir şehirlerden birisi olan Edirne'de bu kez Uzunköprü ilçesine adını veren dünyanın en uzun tarihi köprüsü için girişimler başladı.
Bu kapsamda projeler hazırlanarak bakanlığa sunuldu. Ardından UNESCO'ya başvuru yapıldı. Ergene Nehri üzerinde bulunan tarihi köprü Nisan 2015 geçici aday listesine kabul edildi.

Bu kez de Edirne'nin bir başka önemli tarihi eseri olan ve Selimiye'den sonra insanların en fazla ziyaret ettiği II. Bayezid Külliyesi için çalışmalar başlatıldı. Cami, medrese, şifahane, hamam ve çeşmeleri bünyesinde barındıran külliyenin UNESCO yolculuğuyla ilgili müjdeyi Vali Dursun Ali Şahin verdi.

Ağustos'un sonu veya Eylül ayının başında yapacakları başvurudan çok ümitli olduğunu söyleyen Şahin, bir şehirde 4 tane kültür mirasının olmasının önemli rakam olduğunu belirtti. Edirne'nin rekora koştuğunu ifade eden Şahin, "Ondan sonra sırada köprüler var. İnşallah köprülere gelecek. Uzunköprü zaten geçici miras listesindedir. Geçici listeye alındıktan sonra asıl listeye konuluyor. Şu ada Uzunköprü'nün güzel olan yönü bu yıl ihalesi yapılıyor. Orada bayağı büyük bir ihale yapıyor. Alttaki topraklar, dolgular alınacak. Hem de aydınlatılması da yapılacak. Bu daha güzel oldu. Aydınlatma işi benim girişimlerimle ihaleye konuldu. Gerçekten Uzunköprü adından söz ettirecek." dedi.

II. BAYEZİD KÜLLİYESİ

II. Bayezid Külliyesi'nin temeli 1484 yılında atıldı. 4 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan külliye 1488 yılında hizmete açıldı. Mimar Hayrettin tarafından yaptırılan külliye çok kubbeli grafiksel bir yapıya sahip. Dönemin en önemli, sağlık, sosyal, eğitim ve dini kurumlarından olan külliyenin bünyesinde hastane, tıp medresesi, cami, misafirhane, imaret, hamam ve köprü gibi çok sayıda ünite yer alıyor. CİHAN
<< Önceki Haber II. Bayezid Külliyesi de UNESCO yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER