İki işçinin öldüğü maden ocağı, 2,5 ay önce mühürlenmiş


Zonguldak'ta metan gazı zehirlenmesi sonucu iki işçinin öldüğü kaçak maden ocağının, 2,5 ay önce ölümiş kazası sonrası mühürlendiği ortaya çıktı. Morg önünde otopsiyi bekleyen ölen işçilerin yakınları, yasaya aykırı hareket edenlerin önüne geçilmemesine tepki gösterdi.

Olay, Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesi Ayiçi mevkiinde dün akşam saatlerinde meydana geldi. İddiaya göre, ocakta çalışmakta olan Hasan Ay (19) ve Saim Kalkan'ın, uzun süre dışarıya çıkmadığını fark eden başka bir madencinin ocağa girmesiyle anlaşıldı. Gaz kokusunu hissederek hızla dışarıya çıkan madenci, diğer arkadaşlarına haber verdi. Ocağı havalandırdıktan sonra içeriye giren işçiler, Hasan Ay ve Saim Kalkan'ı baygın halde ocaktan çıkardı. Olay yerine çağrılan 112 Acil Sağlık ekibi, yaptığı muayenede işçilerin öldüğünü belirledi. Kalkan ve Ay'ın cesetleri, ambulansla Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna götürüldü.

OCAK MÜHÜRLENMİŞ

Jandarma ve polis ekiplerinin inceleme yaptığı ocağın tel ile kapatılan giriş bölümünde mühür olduğu görüldü.
Aynı ocakta 20 Kasım 2015'te meydana gelen iş kazasında işçilerden Naci Çiftçi ölürken 3 arkadaşı da yaralanmıştı.

Patlamanın ardından ocak sahibi olduğu iddia edilen Caner Ç. gözaltına alınmış ve ocak 27 Kasım'da mühürlenmişti. Ancak mühre rağmen ocakta üretime kaçak olarak devam edildiği tespit edildi.

GÖZÜ YAŞLI BABA: OLAYI BANA HABER VERMEDİLER, HELAL OLSUN

Ölen madencinin babası Ali Ay (55), morgun önünde gözyaşı döktü. Oğlunun ölüm haberinin kendisinden gizlenmesine tepki gösteren Ay, "Sabah saat 07.00'de işe gitmiş. Benim hiç haberim yok. Akşam internetten öğrendik. Polisler beni hiç aramadı. Helal olsun! Çocuk boş yere gitti. Ama babası benim. Komşular internetten öğrenmiş, telefonla bana haber verdiler. Oğlun nerede dediler. Bilmiyorum dedim. Baba aranmaz mı? İki senden beri çalışıyordu. 'Oğlum ocağa gitme, bırak' dedim. Patronu kapıya kadar geliyor, arabasıyla alıp işe götürüyordu. Yan tarafa gitmiş, ocağa gitmiş orada zehirlenmiş, benim haberim yok. Sigortası yoktu." dedi.

DEVLET BUNUN ÖNÜNE GEÇEMİYOR

Kazada hayatını kaybeden Hasan Ay'ın amcası Emrullah Ay (50) da "Yeğenim sabah 07.00'de işe gitmiş. Bunları normal çalışan yere değil de terk edilen yere sokulmuş. Akşam saat 20.00'de bize haber geldi. Biz de apar topar hastaneye geldik. Cenazeniz var dediler. Biz bu olaydan davacıyız. Zaten sigortasız çalıştırıyordu. Burası daha önceden mühürlenmiş, adam tekrar açmış orayı. Bunun önüne geçemiyorlar. Bunun önüne devlet de geçemiyor. Orada ölen oluyor, mühürleniyor, bir hafta sonra tekrar açıyorlar. Buna bir önlem alsınlar." diye konuştu.

Diğer madenci Saim Kalkan'ın ise özel bir maden ocağından emekli olduktan sonra 10-15 gün önce işe başladığı öğrenildi. Kalkan'ın inşaat halindeki evinin borcunu karşılamak üzere yeniden işe girdiği belirtildi.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER