Tahşiye davasında ara karar açıklandı!

Medyaya darbe operasyonuyla tutuklanan gazeteci Hidayet Karaca'nın ikinci duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.Duruşma 23-24-25 Şubat 2016 tarihlerine ertelenerek bütün sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi.

Tahşiye davasında ara karar açıklandı!

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme ara kararlarını açıkladı. Gazeteci Hidayet Karaca, Ekrem Çelik, Erol Demirhan, Ertan Erçıktı, Hüseyin Nohut, Mustafa Kılıçarslan, Ömer Köse, Ahmet Öztürk ve Yurt Atayün’ün tahliye talepleri reddedildi.

Mahkeme, Tahşiye sanıklarının yargılandıkları Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kesinleşmemekle birlikte beraat etmelerini gerekçe olarak gösterdi. Tahşiyecilere yönelik o dönem yapılan işlemleri de gerekçe yapan mahkeme, Youtube’dan alındığı iddianamede de belirtilen ve Fethullah Gülen ile Hidayet Karaca arasında geçtiği iddia edilen telefon kaydını da dikkate aldığını belirtti. 

Mahkeme, sanıklardan Ali Fuat Yılmazer’in 2008 yılında il emniyet müdürlüklerine ilettiği yazısına ilişkin mesnet teşkil edecek belge bulunmadığına dair emniyetin Ocak 2015’te bir yazı gönderdiğini de kaydetti. 

Bu nedenlerle kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğunu belirten mahkeme, suçun vasfı, delil durumu ve istenen ceza miktarına göre tutukluluğun orantılı olduğunu ifade etti. 

Fethullah Gülen hakkında gıyabi tutukluluk kararının kaldırılması talebinin de bu aşamada reddine karar verildi.

Heyetin reddi talebinde bulunan avukatlara 7 gün süre veren mahkeme, bu talebe ilişkin açıklayıcı sebeplerini bildirmelerini istedi. Mahkeme bu süre sonunda heyetin reddine ilişkin kendilerinin ret kararı vermeleri durumunda talebi değerlendirmek üzere dosyanın üst mahkeme olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. 

Mahkeme, heyetin reddi talebi bulunduğu için bu talebe ilişkin karar verilinceye kadar avukatların diğer taleplerine yönelik bir karar verilmesine yer olmadığına da hükmetti.

Duruşma 23, 24 ve 25 Şubat tarihlerine ertelendi. 

Duruşmada neler yaşandı...

21:21 Karar açıklandı! Duruşma 23-24-25 Şubat 2016 tarihlerine ertelenerek bütün sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi.

21:20 Mahkeme ara karar için avukatları davet etti. Heyet tutuksuz yargılama taleplerini değerlendirip kararını açıklayacak.

20:10 Karar için salon boşaltıldı. Sadece avukatlar ve sanıkların girişine izin verildi.

20:00 Mahkeme karar için ara verdi.

19:55 Avukat Albayrak Fethullah Gülen Hocaefendi hakkında gıyabında tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

19:50 Avukat Albayrak; 'Fethullah Gülen hakkında, Ankara'da beraat ettiği dosyada bugünkü söylenenlerden çok daha fazlası söylendi ve sonuç beraat oldu.'

19:40 Avukat Albayrak; 'Gülen daha önce terörden beraat etti, Yargıtay Genel Kurulu bunu onadı. Dosyanızı Ankara 11.ağır cezadaki dosya ile karşılaştırın.'

19:35 Duruşma savcısı mahkeme Salonu'ndan ayrıldı.

19:32 Avukat Albayrak, müvekkilimi terör ile suçluyorsunuz,  2009'da Gandhi barış ödülü aldı.

19:30 Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, müvekkilinin gıyabında tutuklama kararının kaldırılmasını talep ediyor.

19:20 Yılmazer'in avukatı: 'Örgüt üyeliğinden bahsetmek için öncelikle örgüt tespiti lazım. Savcı örgütü ispatlayamamış ki örgütten suçlayabilsin!

19:10 Ali Fuat Yılmazer'in avukatı tahliye talebinde bulunuyor.  

18.58 Avukat Murat Akkoç: Bu bir iddianame değil zırvadır. 300 sayfalık zırvalar iddianame olmuştur.

18.50 Tutuklu avukatlarının tahliye talepleri alınmaya devam ediliyor.

18:41 Ömer Köse ve Yurt Atayün müdafisi Av Ömer Kavili;müvekkillerimiz Silivri'de ne tipi olduğu yazılmayan bir ceza evinde tutuluyor.

18.08 Avukatlar duruşma salonundaki kameralardan bazılarının kötü niyetle kayıt yapıp yapmadığını hakime sordu. Çok hassas kayıt yapıldığı ve avukat notlarının uzaktan kaydedildiği iddiası hakim tarafından doğrulanmadı.

18.00 Avukat Sıddık Filiz: Bombaların bulunduğu yerden 2 ay önce geçerek baz istasyonu kayıtlarına giren müvekkilim kumpas kurmakla suçlanıyor.

17.57 Avukat Sıddık Filiz, iddianamede yer alan baz istasyonu kayıtlarının istenmesinin hukuksuz olduğunu, polislerin HTS kayıtlarının delil olarak kabul edilmesindeki çelişkileri anlattı.

17.51 Avukat Sıddık Filiz müvekkilleri adına savunma yapmaya başladı.

17.50 Duruşma salonundaki ses ve görüntü kayıt sistemi arızası giderildi.

17:15 Duruşma salonunda sesli ve görüntülü kayıt yapacak sistemde meydana gelen arızanın giderilmesi için duruşmaya yarım saat daha ara verildi.

16:55 Mahkeme heyeti duruşma salonuna geldi, duruşma tahliye talepleri ile devam etmesi bekleniyor.

16:25 Duruşmaya ara verildi.

16.22 Sanık avukatları sırayla muvekkilleri hakkında suç delili durumu ve kaçma şüphesi olmadığı savunmasıyla tahliyelerini talep etti.

16:10 Avukat Cemalettin Mutlu: Terör ve istihbarat konusunda uzman polisler görevden alındı, şimdi ortalık kan gölüne döndü.

16:00 Avukat Kemal Şimşek: Müvekkiller aleyhine tek bir örgüt ve sahtecilik delili gösterebilirseniz doğrudan mahkum edin, savunma bile yapmayalım

15:55 Avukat Kemal Şimşek:  Müvekkillerimin (Yurt Atayün ve Ömer Köse) bağlı olduğu tek örgüt vardır o da emniyet müdürlüğü Örgütü'dür

15:52 Avukat Ömer Kavili: Sayın başkan,ekrana bir iPhone görüntüsü düştü, buna dikkat edelim. Çünkü UYAP'ın diğer ucu nereye bağlı bilmiyoruz

15:45 Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin avukatları tahliye talebinde bulundu. 

15.38 Avukat Turanlı: Müvekkillerimiz polislerin bir diziden veya Gülen'in dini sohbetinden talimat almış olabileceği iddiası komiktir. Soruşturma yapılırken aklın ve mantığın dışına çıkılmamalıdır.

15.36 Avukat Ömer Turanlı: Genelkurmay'dan gelen bu rapor doğrultusunda emniyet istihbaratı planlı bir çalışma başlatmıştır.  Bu onun görevidir.  Kumpas iddiası tamamen boştur.

15.34 Avukat Ömer Turanlı: Genelkurmay'dan gelen Tahşiye raporunda bu grubun terör örgütü olduğu değerlendirilmektedir. Bu grubun El Kaide ve Üsame Bin Ladin'e övgüler yağdırdığı yer almaktadır.

AV. DOĞAN AKKURT'UN SÖZLERİ BÜYÜK ALKIŞ ALDI

15.30 Avukat Akkurt'un 'un "iddianamede tırlatmak kelimesinden MİT TIR'larına operasyon talimatı çıkarabilecek bir savcının iddianamesiyle karşı karşıyayız" sözü sanık ve izleyicilerden büyük alkış aldı.

15.27 Avukat Akkurt: Karaca'nın müştekisi yoktur. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu davanın tek müştekisidir. Sulh Ceza hakimlikleri eliyle BM sözleşmelerine göre soykırım suçu işlenmektedir

15.25 Avukat Akkurt: iddianamede müşteki olarak bulunanlardan hiçbiri Hidayet Karaca'yı suçlamamıştır.

15.22 Avukat Akkurt: Savcı Hasan Yılmaz, Hidayet Karaca'yı sorgularken kendisinin dinlemediği, kağıt üzerinde tape olduğu ifade edilen Youtube'dan alınan bir ses kaydı göstermiş sonra bunu yasak sorgu yapıldığı gerekçesiyle geri çekmiştir.  Ancak aynı savcı sanki bu ses kaydı kabul edilmiş gibi Karaca'yı tutukluluğa sevk etmiştir. Karaca bu yasak sorgu hükümleri ve delil niteliği olmayan materyalle bir senedir tutuklu yargılanmaktadır.

15.20 Avukat Doğan Akkurt: Hidayet Karaca'nın tahliye edilmesi talebini kabul etmiyorum. Zira kendisi zaten tahliye edilmiş ancak serbest bırakılmamıştır. Esir tutulmaktadır.

15.15 Avukat Demirci: Müvekkilim Ahmet Öztürk önce yavrusunu sonra da eşini bu süreçte kaybetti. Geride kalan 7 yaşındaki çocuğu için Ahmet beyin serbest bırakılması önce insani olarak sonra da kanuni hakkı gereği talep ediyorum.

15.03 Tutuklu polis amiri Ahmet Öztürk'ün avukatı Turgay Demirci savunmasına başladı.

15.00 Avukat Duran: Hidayet Karaca'nın tutuklu yargılanması için sebep yoktur. Çünkü yeni bir delil bulunması söz konusu değildir.

14.59 Avukat Duran: Bu geçmiş olsun SMS ve telefon gorüşmelerini delil kabul eden savcının iddianamesi asla hukuki metin kabul edilemez. Böyle iddianame olmaz. Bundan başka bir suç isnadı yoktur. Sayın Hidayet Karaca tahliye edilmelidir

'HİDAYET KARACA O TARİHTE AMELİYAT OLMUŞTU'

14.54 Avukat Duran: Savcı iddianamede 17 Aralık 2013'te gelen içeriği belli olmayan SMS ve telefon trafiğini gösteriyor. Bu tarihte Hidayet Karaca ameliyat olmuştur.  Ameliyat olan bir kişinin mesaj alması normaldir. Aranması da normaldir. Bu şekilde herkes şuçlanabilir.

14:52 Avukat Duran: Savcı 2009'da iddia edilen bir suçla ilgili 2013'te yapılan ve illegal kaydedilen telefon konuşmasını talimat kabul edip  delil gösteriyor.

14.48 Avukat Fikret Duran, dünya sinemasından birçok örneğiyle hayali senaryolarla fantastik olaylar arasında kurulabilecek bağları anlattı.  Senaryo üzerinden tutuklama yapmak dünyada herhangi bir ülkede olmamıştır.

14.44 Avukat Duran: Televizyon dizileri hayali senaryo üzerinde çalışır,  Dünyada birçok dizide ya da filmde geçen senaryolarda olup bitenler hakkında kimse dava açmamıştır.

14.40 Avukat Duran: Ortaçağ'daki Engizisyon mahkemelerinin çalışma sistemini sulh ceza hakimliklerinin örneklerle karşılaştırarak ortak noktalarını anlattı.

14.38 Avukat Duran: Hidayet Karaca da tıpkı Ortaçağ'da Galileo gibi aşağılanmayı göze alarak doğruyu söyledi. Boyun eğmediği için tutuklandı sonra başkanı olduğu yayın gurubu kapatıldı.

14.37 Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran savunmasına başladı.

14.35 Avukat Yazgan; "Dosyada müvekkilimin tutuklanmasını gerektiren bir delil bulunmamaktadır. Şu aşamadan sonra da toplanacak delil olacağını sanmıyoruz

14.32 Avukat Yazgan, müvekkili Hidayet Karaca'nın tutuksuz yargılanması için gerekli doneleri mahkeme heyetine sunmaya devam ediyor.

14:29 Avukat Yazgan: Müvekkilim Karaca gözaltı kararından 2 gün önce Başsavcılığa başvurarak hakkında bir soruşturma olup olmadığını sormuş, Herhangi bir soruşturma olmadığı belirtilmiş, sonrasında evine dönmüştür. Dolayısıyla kendi adliyeye giden bir kişi hakkında kaçma şüphesi yoktur.

14:27 Avukat Yazgan: Müvekkilim Hidayet Karaca hakkında makul şüphe ve dosyasında delil yoktur.

14:25 AİHM 1995'te Türkiye'yi gerekçeli karar yazılmadan verilen bir tutukluluğun devamı kararı sebebiyle mahkum etmiştir.  20 yılda gelinen noktada aynı sebeplerle tutukluluğun devamı verilebilmektedir

14:22 Avukat Yazgan: Dosyaya konan ve delil olduğu iddia edilen hususlar Karaca'nın tutuklu yargılanması için geçerli değildir.

14:20 Avukat Yazgan, Karaca'nin tahliye talebini yinelerken tutukluluğun devamı için yazılması gereken gerekçeyi ihmal eden hakimlerin hukuksuz uygulamalarını AİHM normları ve Yargıtay içtihatlariyla anlattı.

14.15 Avukat Yazgan: Tutukluluğun devam etmesi AİHM sözleşmesine, anayasaya, TCK ve CMK'ya tamamen aykırıdır. Tutukluluğun devamıyla ilgili verilen kararda hiçbir gerekçe yazılmaması hukuksuzdur.

14:12 Avukat Aynur Tuncel Yazgan: 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tahliye kararını yok sayan 10. Sulh Ceza hakiminin yaptığı işlemin benzerini 30 yıllık meslek hayatımda görmedim.

14:05 Avukat Aynur Tuncel Yazgan, Hidayet Karaca'nın savunmasını yapmaya başladı.

14:00 Mahkeme heyeti duruşma salonuna girdi.Duruşma başladı

13:40 Duruşma salonuna tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları alındı. Mahkeme heyetinin girişi bekleniyor.

13:30 Öğle arasının ardından duruşma yeniden başladı.

11:50 Duruşmaya ara verildi. Duruşma 13:30'da devam edecek.

11.47 Duruşma savcısı sanıkların tutukluluk hallerinin devamını istedi

11:45 Mahkeme Başkanı; Reddi hakim taleplerine ilişkin 7 gün itiraz edebilirsiniz, şu an tahliye taleplerine geçeceğiz

11.42 Avukat Turgay Demirci:  Müvekkilim Tufan Ergüder hakkında delil bulunmayan bir iddianame yazılmış ve kabul edilmiştir. Reddi hakim talebinde bulunuyorum

11.40 Avukat Murat Erdoğan, mahkeme heyetini tek tek reddetti.

11.35 Avukat Murat Erdoğan, 17/25 Aralık 2013 sonrası HSYK eliyle yargıda yapılan hukuksuzluklari sıraladı.

11:25 Avukatlar, reddi hakim taleplerinin gerekçelerini açıklamaya başladı. 

11.22 Avukat M.Sami Selcuk, ilk duruşmada yapamadığı reddi hakim talebinde bulunuyor. Selçuk, tutukluluk incelemesi sırasındaki usul hatalarından dolayı mahkeme heyetini reddetti.

11:19 Mahkeme başkanı,reddi hakim taleplerinin alınacağını ve dosyanın bir sonraki mahkeme olan 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderileceğini belirtti. Mahkeme başkanı talepler sonuçlanıncaya kadar ivedilikle yapılması gerekli işlemler dışındaki konulara bakmayacaklarını söyledi.

11.18 Avukat Hüseyin Ataol:  Genelkuyrmay'dan gelen fotokopi belge ile ilgili itirazda bulundu.  Ataol, usule uygun asıl evrakın getirilmesini istedi.

11:17 Avukat Ömer Kavili: Genelkurmay'ın gönderdiği evrağın hukuki sıfatı bozulmuştur. Zımbası sökülmüş. Ara karar verilmeli. Belgenin hukuki güvenliği yok.

11:15 Sesli ve görüntülü kayıt yapılması için düzenlemeler tamamlandı

11:10 Mahkeme heyeti salona giriş yaptı.

10:55 Hidayet Karaca ve 33 kişi salona alındı. Müştekiler  katılmadı

10.50 Duruşma öncesi katılan sanık ve avukatların yoklaması başladı.  



DURUŞMA ÖNCESİ

Şule Karaca: Çağlayan dan 19 aralık cuma günü Silivriye gönderdiğimiz eşimi bu cuma inş karşılamak ümidi içindeyiz.

Şule Karaca: Emin sabah rüyamda babamın çıktığını gördüm diyerek sevinçle okula gitti .Dualarınızı bekliyoruz.


'KURMACA İLE GERÇEK HAYAT ARASINDA BAĞ KURULAMAZ'

Hidayet Karaca’nın avukatı Fikret Duran müvekkilinin tutuklanmasına neden olan dizi senaryosu konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, dizi senaryodan delil olamayacağını, gerçek hayat ile kurmaca arasında bağ kurulamayacağını belirtti. Duran şöyle konuştu: “Cumhuriyet Savcısı sinema, dizi uzmanı olmamasına rağmen, herhangi bir uzmana da danışmaksızın kendisi bir değerlendirme yapmış. Gerçek hayat ile senaryo arasında bağ kurmuş. Eğer böyle yaparsanız tüm filmleri kriminalize edebilirsiniz. Bir çok film, gösterildikten sonra gerçek hayatta birebir benzerleri gerçekleşmiş. Mesela bir Amerikan filmi, 2007 yılındaki filmde Türkiye’de bir deprem olacağını ve ABD Başkanı Clinton’un Türkiye’yi ziyaret edeceğini işlemişti. Sonra 2009 yılında deprem olmuş ve Erkan bebeğin Clinton’un burnu ile oynaması üzerine çok konuşulmuştu. Aynı şekilde ABD’de ikiz kulelere saldırı olacağı iki film ve bir dizi filmde yer aldı. 2009 yılında yer aldı ve 2011 yılında saldırı oldu. Ne Türkiye’de ne de ABD’de hiçbir cumhuriyet savcısı ‘sen bunlar olmadan bunu senaryoya yansıttın ve bunu sen kurguladın. İkiz kulelere saldırılması, yıkılması bir kumpastı, bu kadar insanın ölmesinden de sen sorumlusun’ diyerek kimseyi tutuklamadılar, kimseye de soruşturma açmadılar. Kurmaca ile gerçek hayat arasında bağ kurulamaz” 


DAVA 1 YIL SONRA BAŞLADI
Gazeteci Hidayet Karaca medyaya darbe operasyonuyla geçen yıl 14 Aralık'ta dizi senaryosu gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Bir yıl sonra 21 Aralık'ta görülen ilk duruşmada Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, duruşma öncesi MİT’ten gelen bir evrakın dosyaya eklendiğini söyledi. 

Geçen yıl tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderilen Hidayet Karaca ile birlikte emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün, Kazım Aksoy başta olmak üzere tutuklu ve tutuksuz 33 kişi hakim karşısında. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonundaki yer darlığından dolayı dava büyük salonda görülüyor. 

Tahşiye Grubu lideri Mehmet Doğan, CNN Türk'te yayınlanan programdaki 'Usame bin Ladin'i seviyorum' sözleriyle gündeme gelmişti. Tahşiyecilere kumpas kurmakla suçlanan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve emniyet mensupları, 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun yıl dönümünden 3 gün önce gözaltına alınmıştı. Bir haber ve iki makale ile suçlanan Ekrem Dumanlı, iddianamede yer almamıştı. Hidayet Karaca ise, dizi senaryosu gerekçesi gösterilerek tutuklanmıştı. 
<< Önceki Haber Tahşiye davasında ara karar açıklandı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER