İkinci el otomobilde bahar havası

Havaların ısınmasıyla birlikte ikinci el oto pazarı da hareketlendi. 2016 model araçların satışa çıkmasıyla araba fiyatları artarken, tatil için hazırlık yapanlar ikinci el araçlara yöneldi. En fazla yerli ve C sınıfı araçlar tercih ediliyor.

İkinci el otomobilde bahar havası

Video: Arşiv

Sıfır otomobillerdeki cazip kampanyalar nedeniyle bir süredir durgunluk yaşayan ikinci el otomobil piyasasında baharın gelmesiyle hareketlilik başladı. İstanbul Park Oto Pazarı (İPOP) Satış Direktörü Cevat Kabataş, ikinci el araçların çok daha avantajlı hale geldiğini ve nisan satışlarının geçen aya göre yüzde 10 arttığını söyledi. 2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatların yüksek olduğunu belirten Kabataş, “Bunu gören vatandaşlar yoğun bir şekilde ikinci el araç alımına başladı. İkinci el satışlarında resmen bahar şenliği yaşıyoruz.” dedi. Uzmanlar, ikinci el araç piyasasının önümüzdeki aylarda daha da hareketleneceğini belirtiyor.

İkinci el oto satışları hava sıcaklıklarının artması ve tatil döneminin yaklaşmasıyla hareketlenmeye başladı. Yaza gelinirken araçlarını değiştirmek isteyen tüketiciler, ikinci eldeki fırsatları kaçırmıyor. Sıfır araçlarda yüksek fiyatlar yerine aynı araçların düşük kilometreli olanlarını daha uygun fiyatlara almak isteyenler, ikinci el araçlara yöneliyor. İstanbul Park Oto Pazarı Satış Direktörü Cevat Kabataş, özellikle yaz aylarında vatandaşların tatile gitmek için araç arayışına gittiklerini söyledi. Yaz aylarına yaklaşılmasıyla ikinci el otomobil talebinin arttığını ve en fazla yerli üretilen araçların tercih edildiğini ifade eden Kabataş, şu bilgileri verdi: “Özellikle satın alınan ikinci el otomobillerde az yakan ve otomatik bir özelliğe sahip olması aranıyor. Bunun yanında Türkiye’de ortalama gelir seviyesine bağlı olarak C segmenti araçlar ve özellikle Sedan grubu araçlar daha çok tercih ediliyor. C segmenti araçlar alıcılara hem fiyat hem de ödeme avantajı sağlıyor. Diğer yandan ikinci el satışları çok daha hızlı ve değer kayıpları çok daha az. Ayrıca yedek parça ve servis ücretlerinin daha düşük maliyetli olması da alıcıları yerli üretim araçlara yönlendiriyor. Dolayısıyla tüm bu artılar üst üste konulduğunda tercih yerli ve C segmenti araçlardan yana oluyor.”

İki aydır araba almak için uğraştığını anlatan Ekrem Aygün (34), son bir ayda 20 aracı incelemiş. Kış aylarında gezmeye fazla çıkmadığı için otomobili bahar aylarında almayı tercih ettiğini vurgulayan Aygün, “İkinci el otomobil fiyatları yüksek olmasına rağmen sıfır araçlara göre daha uygun. En ucuz bir sıfır araba 45 milyon liradan aşağı değil. 5 yıla yakın bir zamandır bunun için para biriktiriyordum. 25 bin liraya az yakan bir araç bulabilme şansım oldu. Çocuklar da olunca İstanbul’da otomobil önemli bir ihtiyaç haline geliyor.” diye konuştu.

EN FAZLA RENAULT SATILDI 

Türkiye’nin en büyük Oto Pazarı İPOP’un verilerine göre, ikinci el oto satışlarında Renault Grubu otomobiller birinci sırayı alırken, Fiat Tofaş ikinci, Mercedes ise üçüncü sırada yer aldı. Renault Fluence, Clio ve Sembol modelleriyle yüzde 27,3 payla satışlarda lider oldu. Onu sırasıyla yüzde 24,3’le Fiat Tofaş grubu Linea, Doblo markalarıyla ikinci sırada yer alırken, üçüncülüğü ise ithal gruptan yüzde12,9 ile Mercedes C,CLA ve E serisi modelleriyle aldı. Audi yüzde 10,1, Ford yüzde 9,5, Volkswagen yüzde 3,7, BMW yüzde 3,2, Hyundai ve Volvo yüzde 2,2 ve Nissan yüzde1,7 paya sahip.

BEYAZ TERCİH EDİLİYOR

İkinci el otomobil satışlarında yüzde 62 ile en çok tercih edilen renk beyaz oldu. Yüzde 26 ile siyah takip ederken, üçüncüsü sırada 9 ile gri renk bulunuyor. Bunun dışındaki renklerin toplamı sadece yüzde 3.

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Mutlaka deneme sürüşü yapın. Sürüş esnasında çekiş sorunu olup olmadığını dikkat edin. Egzoz dumanının rengine mutlaka dikkat edin. Gri veya renksizse normaldir, siyah veya maviyse bir sorun var demektir. Egzozdan olağandışı sesler olup olmadığına bakın. Kaputu açın ve içeri bakın. Kablo sistemlerine ve yağ kalıntılarına göz atın. Temiz mi değil mi kontrol edin. Lastikleri kontrol edin. Aynı akstaki lastikler, aynı marka olmalıdır. Otomobile uzaktan baktığınızda bir yamukluk varsa, yine otomobilin süspansiyon sisteminde sıkıntı var demektir. Aracı dört köşesinden de sallayın. Eğer aracın süspansiyonu sağlamsa, araç birkaç kere sallanıp duracaktır. Kilitleri, camları, kapı kollarını kontrol edin. Ruhsattaki motor ve şase numaralarının aynı olup olmadığını kontrol edin. Otomobilin sicilini araştırmayı ihmal etmeyin. Sürüş halindeyken aracın sesini dinlemeye çalışın. Satın almaya mümkünse bir otomobil tamircisiyle gidin. Aracı gündüz gözüyle görmeniz daha rahat bir kontrol sağlayacaktır.

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI (BİN TL)

Peugeot                              206 2006 Benzin Yarı otomatik        25-27
Peugeot                              308 2009 Dizel Düz                           27-30
Fiat Linea                           2012 Dizel Düz                                   32-33
Renault Clio                      2015 Benzin Düz                                37-38
Hyundai i20                       2012 Dizel Düz                                  33-34
Honda City                         2009 LPG Otomatik                          34-35
Citroen C4                         2013 Dizel Yarı Otomatik                  54-55
Ford Fiesta                        2011 Dizel Düz                                   32-34
Volkswagen Polo             2010 Benzin Düz                               38-39
(*) Fiyatlar İstanbul’da farklı oto pazarlarından derlenmiştir.

<< Önceki Haber İkinci el otomobilde bahar havası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER