İklimlendirme laboratuvarı kuruluyor, cihaz testinde dışa bağımlılık bitecek


İZMİR (CİHAN)- Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) öncülüğünde kurulacak ve Türkiye'de ilk merkezlerden birisi olacak EHIS LAB-Uluslararası Akredite Test ve Analiz Laboratuvarı'nın yer tahsis protokolü, 31 Mart 2015 tarihinde imzalandı. Sektörün çok önemli bir ihtiyacını karşılayacak olan laboratuvar projesinin önemli bir kilometre taşı olan yer tesliminin yapıldığını kaydeden ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Semerci, İYTE kampüsü içinde ve 15 bin metrekare alanda bulunacağını söyledi.

Sanayicilerin bugüne kadar ürettikleri ürünleri ar-ge ve sertifikasyon testleri için yurtdışına göndermek zorunda kaldıklarını belirten Semerci, yapılacak tesisle yurtdışına bağımlılığın ortadan kaldıracağını ve dövizlerin ülke içinde kalacağını söyledi. Semerci, yerli üreticilerin araştırma geliştirme amaçlı olarak laboratuvardan faydalanması ile ülkenin bu konudaki altyapısının da geliştirilmesine katkı sağlanacağını ve bu sayede uluslararası rekabetçiliğin artacağını vurguladı. Semerci, "Temel atma törenimizi de bu yıl 12.'si düzenlenecek olan Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon+Sodex Fuarı'nın açılış gününde gerçekleştireceğiz. Sektör temsilcilerimiz ve üyelerimizle birlikte temel atma törenimizi yapacağız." diye konuştu.

'TESTLER İZMİR'DE YAPILACAK, ZAMAN VE DÖVİZ KAYBI ÖNLENECEK'

Proje ortaklarından Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever de sektörün 20 yıllık hayalinin bu projeyle gerçek olacağını söyledi. Projenin birlikte çalışma kültürüne de örnek olacağını dile getiren Vatansever, "Bu laboratuvarla artık iklimlendirme sektörü sanayicileri, testlerini İzmir'de yaptıracaklar. Zaman ve döviz kaybının önüne geçilecek. Laboratuvarın en kısa zamanda tamamlanmasını ve sektöre hizmet verir hale gelmesini heyecanla bekliyorum." dedi.

Soğutma sanayicilerinin biraraya gelerek laboratuvar kurmasının diğer sektörler için örnek olduğunu ifade eden İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban ise, "Bu birlikteliği, gittiğimiz kalkınma ajansları toplantılarında anlatıyoruz. Buradaki yönetimin de yakından takip etmesi, başarıyı beraberinde getirerek ilerleyen dönemde daha olumlu sonuçların çıkacağını garanti altına alıyor. İYTE içinde yer alacak olan inovasyon merkezi de birbirini tetiklemesi açısından önemli bir gelişme olacak." diye konuştu.

2 MİLYON EURO TÜRKİYE'DE KALACAK

İklimlendirme sektörü firmalarının testler için her yıl 2 milyon euro harcadığına dikkat çeken İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, böyle bir laboratuvarın İYTE Teknoparkı içinde hayata geçmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi. ESSİAD ile bundan sonra da işbirliğini sürdüreceklerini anlatan Rektör Güden, üniversite olarak laboratuvarın işletilmesinde de görev alacaklarını, öğrencilerinin burada staj yapacağını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber İklimlendirme laboratuvarı kuruluyor, cihaz testinde dışa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER