İlik bekleyen üniversiteli gencin arkadaşları seferber oldu


Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Arkeoloji bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Aykut Efe, lenfoma kanserine yakalandığı için kemoterapi tedavisi gördüğü İstanbul'daki özel bir hastanede kendisine uygun bir ilik bekliyor. Üniversitedeki ve futbol oynadığı kulüpteki arkadaşları uygun ilik bulunması için kampanya başlattı.

Kırklareli'nin Lüleburagaz ilçesi doğumlu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Arkeoloji bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Aykut Efe (27), geçen yıl Nisan ayında karın ağrısı nedeniyle hastaneye gitti. Yapılan tetkikler sonrasında haziran ayında lenfoma kanseri teşhisi kondu. Efe, geçen yılın Eylül ayında kendi iliği ile nakil oldu. Evde istirahate başladı. Aralık ayında yapılan kontrolde ise hastalığının tekrar nüksettiği ortaya çıktı. Ocak ayı başından bu yana İstanbul'daki özel bir hastanede yatarak kemoterapi tedavisi görüyor. Anne, baba ve abisinden alınan ilik örnekleri tutmadı. Ulusal Kemik İliği Bankası'nda da henüz uygun ilik bulunamadı.

Bunun üzerine Aykut Efe'nin kendisi, yakınları ve üniversiteli arkadaşları uygun kemik iliği bulunması için sosyal paylaşım siteleri üzerinden kampanya başlattı. Vatandaşların uygun kemik iliğinin bulunması için Kızılay Kan Merkezlerine gidip kan örneği vermeleri istendi. Başlatılan bu kampanya sosyal paylaşım sitelerinde yayılıp ilgi gördü.

Aykut Efe, telefonda yaptığı açıklamada "Geçtiğimiz yıl Nisan ayında karın ağrısıyla hastaneye gitmiştim. Haziran ayında ise kesin olarak lenfoma kanseri teşhisi kondu ve kemoterapi tedavisi görmeye başladım. Eylül ayında kendi iliğimin tutması ve temiz olması sonucunda ilik nakli oldum. Aralık ayında yapılan kontrolde hastalığımın tekrar nüksettiği ortaya çıktı. Ocak ayında hastaneye yattım ve o zamandan beri tekrar kemoterapi tedavisine başlandı. Anne, baba ve abimden örnekler alındı ama uymadı. Şimdi başkasının iliğine ihtiyacım var. Doktorlarım, şu anda kemoterapi tedavisi ile hastalığın ilerlemesini durdurmaya çalışıyorlar. Bu şekilde zaman kazanıyoruz, diyebilirim. İlik çok zor bulunuyor ve aramalar ne kadar erken başlarsa hasta olan kişi için o kadar iyi olur. Ben de şu anda ilik arıyorum." dedi.

İlik aramak için sosyal medya üzerinde yakınlarının ve arkadaşlarının desteği ile paylaşımlar yaptıklarını belirten Aykut Efe, "Şimdi Nevşehir'deki arkadaşlarım, benim için üniversitede bir stant açacaklar. Kayseri'den bir araç gelecek ve kan vererek ilik taraması yapılacak. Araç 7-12 Mart tarihlerinde üniversitenin içinde olacak. Ve üniversite dışından da insanlar isterse araca gidip kan verebilecekler. Ve çok önemli bir nokta da şu: İnsanlar belki benim için kan vermeye gidecekler ama bana uymaz belki bir başkasına uyabilir. Belki ilik bekleyen başka bir hastaya da umut olabilirler. Bu gerçekten çok önemlidir." diye konuştu.

Üniversiteden arkadaşları sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımda "Hepimiz Aykut Efe kardeşimizin hastalığını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Nevşehir Kızılay Şubesi ile görüşmemizin ardından bu şubede ilik toplama aracının olmadığını öğrendik. Kayseri'den gelecek araç ile 7-12 Mart tarihleri arasında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde kardeşimiz için hep birlikte ilik bağışı için kan örneği vereceğiz." duyurusunda bulundu.

Aykut Efe, sosyal medyada yaptığı paylaşımda ise şunları yazdı: "Lenfoma adında bir kanser hastalığına yakalandım ve bana lazım olan iliğin bulunabilmesi için sizlerin de yardımına ihtiyacım var. Yapmanız gereken tek şey Kızılay'a gidip 'ilik bağışında bulunmak istiyorum' demenizdir. Sizden bir tüp kan alınacak. Kurum olduğu için kişiye özel bağış yapılmasa da her gün yapılan taramalardan dolayı iliğinizin bana uyup uymadığı anlaşılmaktadır. Belki de bu vesile ile bana niyetlenip isterseniz başkasının da canını kurtarabilirsiniz. Herkese şimdiden teşekkürler. Lütfen paylaşalım. Aykut Efe."

Hastalanmadan önce Nevşehir Birinci Amatör Küme takımlarından Acıgölspor'da futbol oynayan Aykut Efe'ye spor camiası, sporcu arkadaşları, antrenörler, yöneticiler, üniversite öğretim üyeleri de sosyal paylaşım sitelerinde paylaşımlarla kurtulması için kampanya yürütüyor. CİHAN
<< Önceki Haber İlik bekleyen üniversiteli gencin arkadaşları seferber oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER