İlk işi Davutoğlu kabinesine tasfiye

AKP kongresi Ankara’da toplanıyor. 65. hükümette Ahmet Davutoğlu’na yakın isimler yer almayacak.

AKP Genel Başkan Adayı Binali Yıldırım oldu


Seçime tek aday olarak girerek “malumun ilanı” ile genel başkanlığa seçilecek olan Binali Yıldırım, 65. hükümeti kurma görevine de başlamış olacak. Tayyip Erdoğan’ın, “Ahmet Bey istifasını verdikten hemen sonra kongre akşamı yeni başbakana görevini vereceğim. Gelecek hafta olmadan yeni kabineyi görmüş olacağız” diye işaret ettiği müstakbel Başbakan Yıldırım, partisinin de 4. başbakanı olarak koltuğa oturacak. Yıldırım’ın kuracağı yeni kabine, Erdoğan’la “uyumlu” çalışacak isimlerden oluşacak ve Ahmet Davutoğlu’na yakın isimler tasfiye edilecek.

Yeni isimler listede

Bu akşam kabine listesini Tayyip Erdoğan’a sunacak olan Binali Yıldırım, yeni hükümetteki isimlerin kabuledilmesiyle 29 Mayıs Pazar günü Meclis’ten güvenoyu isteyecek. Toplantının açılışı ve Divan Başkanlığı için yapılacak seçimin ardından AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu bir konuşma yapacak. Yeniden aday olmayacağı için konuşması “veda” niteliğinde olacak Davutoğlu, oylamada bulunmayacak. İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, genel başkan adayı gösterilecek. Yıldırım, delegelere seslenerek, nasıl bir başbakan olacağı ve vizyonu konusunda önemli mesajlar vereceği bir konuşma yapacak. Olağanüstü bir gelişme olmazsa Yıldırım, kongrede AKP Genel Başkanı seçilecek. Yıldırım’ın genel başkan seçilmesiyle Davutoğlu, bugün öğleden sonra veya akşam saatlerinde Tayyip Erdoğan’a istifasını verecek. Erdoğan, Davutoğlu’ndan yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdürmesini rica edecek. Kongrenin sona ermesinden sonra Erdoğan, Binali Yıldırım’ı, 65. hükümeti kurmakla görevlendirecek.

'Mehmet Şimşek gidici' iddiası

Binali Yıldırım’ın listelerini oluştururken, Tayyip Erdoğan ile istişarede bulunacağı belirtiliyor. Siyasi kulislerde yeni kabinede Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın yer almayacağı öne sürülüyor. Adalet Bakanlığı için ismi geçen TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop ile Başbakan Yardımcılığı için geçen Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin bakan olmalarına ise “garanti” gözüyle bakılıyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Başbakan Yardımcılığı’na getirilebileceği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın koltuğunu koruyabileceği gibi Başbakan Yardımcısı da olabileceği kaydedilebiliyor. Dokunulmazlık oylamasında Yıldırım’ın yanından ayrılmayan Kars Milletvekili Ahmet Arslan’a da yeni “Ulaştırma Bakanı” gözüyle bakılıyor. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek için “gidişi kesinleşti” iddiası var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun ise koltuğunu koruması bekleniyor

<< Önceki Haber İlk işi Davutoğlu kabinesine tasfiye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER