İlk kez 8. hükümette durum değişti
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cuma, Mayıs 27 2016
AKP, 14 yılda, biri seçim hükümeti olmak üzere tam 8 hükümet kurdu. Bunların 7’sinde ekonominin koordinasyonu ve ilgili kurumlar tek bir isme bağlıyken, ilk kez 8. hükümette bu durum değişti.Bankalar Şimşek’te kalırken, ekonomideki denetim kurumları Canikli’ye bağlandı. Bu durum, ‘para Şimşek’te sopa Canikli’de’ yorumlarına yol açtı
Video: Arşiv
Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde, ekonomiyle ilgili bütün kurumlar ve üst kurullardan sorumlu olan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Binali Yıldırım hükümetinde koltuğunu korudu ancak görev alanı daraltıldı.
Şimşek, ekonomiden sorumlu olmasına rağmen sadece Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Kalkınma Bankası'ndan sorumlu olacak.
CANİKLİ'YE BAĞLANDI
Daha önce Şimşek'in sorumluluğunda bulunan ve ekonomi yönetiminin en hayati kurumları konumundaki Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'ye bağlandı.
Canikli ayrıca eski Başbakan Yardımcısı Elvan'ın sorumluluğundaki yatırım ortamının iyileştirilmesi, yatırımların ve reformların koordinasyonu ile TBMM ile ilişkileri de yürütecek.
Şimşek'in sorumluluğundaki dış ticareti finanse eden Eximbank da, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin sorumluluğuna bırakıldı.
TEK ELDEN YÖNETİLİYORDU
AKP hükümetlerinde, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, ekonomik konularda genel koordinasyon görevi yürütüyor.
Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Kamu Bankaları, Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye İhracat Kredi Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, aynı isme bağlı çalışıyordu.
SİSTEM DEĞİŞTİ
Bu kurumlar 58 ve 59. Hükümetlerde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener'e; 60, 61 ve 62. Hükümetlerde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a, Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine götüren 63. seçim hükümetinde Cevdet Yılmaz'a, 64. Hükümet'te ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e bağlıydı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süper Kupa Fenerbahçe'nin oldu2.Karadeniz’de kargo gemisine drone saldırısı: İkinci kaptan öldü, 1 denizci yaralı3.Avrupa en çok iki Türk ürününü geri gönderdi4.BRICS ülkeleri Güney Afrika sularında gövde gösterisi yaptı5.İran protesto: Trump'tan tehdit, Hamaney'den rest
6.Covid aşıları öldürüyor mu? 4 yıllık araştırmanın sonuçları açıklandı7.Emniyet Müdürü, eşine, şöförlü çakarlı araç tahsis etmiş!8.Halep'te gerilim! Valilik binası insansız hava aracıyla vuruldu9.Dünya bu iddiayı konuşuyor: ABD Maduro'yu kaçırırken kan kusturan gizemli bir silah kullandı!10.ABD'de protesto dalgası: 50 eyalette binler sokağa çıkıyor
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







