İlk kez bu netlikte ifade edildi!

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Hollandalı siyasetçi Kati Piri'nin bu yılki raporu da AKP iktidarı ile ilgili çok ağır eleştiriler içeriyor

SHABER3.COM

Son dakika… AP’nin Türkiye raporu basına sızdı

Rapor, sert içeriğinin yanı sıra ilişkilerin devamında yaşanabilecek olası sorunları da gözler önüne seriyor. Son dönemde Avrupa Parlamentosu'nda sıkça dile getirilen Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması mesajı bu belgede de net şekilde veriliyor.
Amerika’nın Sesi’nin aktardığı taslak raporda, Avrupa Birliği Komisyonu'na ve üye devletlere, anayasa paketinin değiştirilmeden uygulanması halinde Türkiye ile katılım müzakerelerini askıya alma çağrısı yapılıyor.

Belgenin dikkat çeken diğer iki vurgusu ise Gümrük Birliği ve Türkiye'ye mali yardımlarla ilgili. Belgede, Komisyon'a yönelik olarak yapılan, “güncellenmiş Gümrük Birliği'ne insan hakları ve temel özgürlüklerle ilgili siyasi kriterler katma” çağrısı yapılıyor.

İDAM KIRMIZI ÇİZGİ

Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine uymaması durumunda tüm katılım öncesi fonları askıya alması çağrısı da belgeye yansıtıldı. Söz konusu mali yardımlar 2017-2020 dönemi için yaklaşık 2.5 milyar euro seviyesinde.
Diğer Avrupa Birliği kurumlarının ve liderlerinin idam cezası konusunda yaptığı açıklamalara paralel bir söylem Piri'nin raporunda da yer alıyor. Belgede, “İdam cezasının yeniden getirilmesinin Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerini ihlal edeceğinin ve Avrupa Birliği müzakerelerinin derhal sona ermesine yol açacağının altını çizeriz” vurgusuna yer veriliyor.

İlişkilerde kriz yaşandığı mesajıyla Avrupa Birliği Konseyi'ne Türkiye ile acilen zirve yapma çağrısı yapılan taslakta, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bazı Avrupa Birliği liderlerini “Nazi uygulaması” yapmakla suçlaması güçlü şekilde kınanarak, bu tür açıklamaların devamının bir siyasi ortak olarak Türkiye'nin kredibilitesinin altını kazdığı uyarısında bulunuluyor.

İfade özgürlüğü ihlallerinin ve medya özgürlüğüne yönelik ciddi ihlallerin de güçlü şekilde kınandığı belgede, 150'den fazla gazetecinin tutuklanmasının endişe kaynağı olduğu vurgulanarak, özgür ve çoğulcu bir medyanın her demokrasimin temel bileşeni olduğu hatırlatılıyor ve Türk hükümeti tüm gazetecileri derhal serbest bırakmaya teşvik ediliyor.

REFERANDUMA DİKKAT ÇEKİLDİ

Avrupa Parlamentosu, 2016'nın Türkiye için zor bir yıl olduğunun kabul etmekle birlikte olağanüstü hal altında alınan önlemlerin, geniş kapsamlı, orantısız ve ülkede temel özgürlüklerin korunmasında uzun süre olumsuz etki yapacak nitelikte olduğu görüşünde.

Metinde, “Olağanüstü hal ve adil bir kampanya olmasını önleyen şartlar altında 16 Nisan'da yapılan referandumun sonucunu not ediyoruz. Tüm usulsüzlük iddialarına ilişkin bağımsız bir değerlendirmeyi destekliyoruz” ifadelerine de yer verildi.
“Hakim ve savcıların güçlü siyasi baskı altında olmayı sürdürmesinden endişe duyulduğunun” belirtildiği raporda, Türkiye'de gerçekleştirilen terör saldırıları en güçlü ifadelerle kınanıyor.

Taslak raporda, 2002'den bu yana Avrupa Birliği'nin terörist listesinde yer alan PKK'nın şiddete dönüşüne yönelik kınama tekrarlanıyor ve Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Birliği'nin terör örgütleri listesinde yer alan örgütlerin işaret ve sembollerini yasaklayan yasal düzenlemeleri güçlendirmeye davet ediliyor.

Taslak belgede, Avrupa Birliği-Türkiye arasında iyi ilişkilerin her iki taraf için de stratejik öneme sahip olduğu ve Avrupa Parlamentosu'nun, Türk hükümetiyle işbirliği yapma ve açık bir diyalog sürdürme taahhüdüne bağlı olduğunun da altı çiziliyor.

Taslak rapor, 2 Mayıs'ta Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda görüşülecek.
<< Önceki Haber İlk kez bu netlikte ifade edildi! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER