İlker Başbuğ Erdoğan’ın talimatıyla ifadeye çağrıldı

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ bir televizyon programındaki açıklamaları sebebiyle ifadeye çağrıldı.

SHABER3.COM

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) 6 milletvekilinin yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un ifadesinin alınması için İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na talimat yazısı gönderdi.

Başbuğ katıldığı bir televizyon programında, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan düzenleme için, “26 Haziran 2009’da bu iki konuyu içeren kanun teklifini kim hazırladı? Ben bilmiyorum. ‘Araştırsınlar’ diyorum. Ben bir ipucu veriyorum. ” demişti.
 
ERDOĞAN SUÇ DUYURUSU TALİMATI VERMİŞTİ

Başbuğ’un sözlerine cevap veren AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “Bu boru göstermeye benzemez, parlamentonun hukuku boru ile sindirilemez.” ifadelerini kullanarak AKP’lileri suç duyurusunda bulunmaya davet etmişti.

Erdoğan’ın talimatı üzerine 2009’daki kanun teklifinin altında imzası bulunan AKP milletvekilleri Bekir Bozdağ, Ahmet Aydın, Mustafa Elitaş, Mehmet Ceylan, Ahmet Müfit Doğan ve Yahya Doğan, 7 Şubat 2020'de avukatları aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

Dilekçede, Başbuğ hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan soruşturma yapılarak dava açılması talep edilmişti. Askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan kanunun “Değişiklik önergelerinin ne teklif aşamasında ne de yasalaşması sürecinde herhangi bir örgütün etkisi söz konusu olmamıştır.” ifadeleri kullanılmıştı.

BAŞBUĞ, İSTANBUL'DA İFADE VERECEK

Başbuğ’un katıldığı yayının görüntülerini Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) temin eden ve bilirkişi aracılığıyla yazıya döktüren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ikinci hamle olarak Başbuğ’un ifadesinin alınmasına karar verdi. 

Başsavcılık bunun için İstanbul Anadolu Başsavcılığı'na bir talimat yazısı gönderdi. Başbuğ, savcılığın talimatı kapsamında İstanbul’da ifade verecek.
<< Önceki Haber İlker Başbuğ Erdoğan’ın talimatıyla ifadeye çağrıldı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER