İltihaplı romatizmanın belirtileri el ve ayak şişmeleri


İltihaplı romatizma olarak bilinen Romatoid Artrit'in belirtileri el veya ayak eklem yerlerinde şişlik ve artarak devam eden ağrılar. Romatizma ağırlıklı kadınlarda görülüyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Seval Pehlevan, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dahilinde yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"İltihaplı romatizma, 3 hafta aralıksız devam eden ve şiddeti gittikçe artan el-ayak eklemlerindeki ağrı ve şişlikle belirti verir. Bununla beraber hasta sabah uyandığında şişlikler daha fazlaysa ve ellerde tutukluk yapıyorsa kapıyı açmakta, düğmesini iliklemekte güçlük yaşıyorsa mutlaka bir romatoloji uzmanına başvurmalıdır. Eklemlerde şişlik ve ağrının dışında saç dökülmesi, aşırı halsizlik ya da bireyde sedef hastalığı varsa iltihaplı romatizma araştırılmalıdır. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik yatkınlıkla ortaya çıkıyor."

İltihaplı romatizmada tedavinin bireye göre şekillendiğini vurgulayan Pehlevan, şu uyarılarda bulundu:

"Nasıl bir tedavi uygulayacağımıza hastalığın kişide nasıl ortaya çıktığına bakarak karar veriyoruz. Örneğin, 2 eklemde ortaya çıkan romatizmayla 28 eklemde ortaya çıkan romatizmaya aynı tedavi uygulanmıyor. Hastalığın tedavisinde kullandığımız kortizon bir süre sonra hastalar tarafından ağrı kesici olarak kullanılmaya başlanıyor. Kortizonlu ilaçlar kemik erimesini hızlandırdığı için hastaların bu konuda kesinlikle bilinçlendirilmesi gerekiyor."

Kireçlenmeyle iltihaplı romatizmanın karıştırıldığını anlatan Pehlevan, şöyle devam etti:

"İltihaplı romatizma ile kireçlenmenin ayrımına varılması noktasında çok hassas davranıyoruz. Romatizmayı kireçlenmeden ayıran en önemli öğe bu hastalar ömür boyu ilaç tedavisine devam etmek durumundalar fakat kireçlenmede ilaçla değil egzersizle tedavi uygulanmaktadır. Egzersiz iltihaplı romatizmada kas gücünün korunması ve kemik erimesini indirmesi nedeniyle ek tedavi olarak kullanılmaktadır. Eklemlerin şiş ve ağrılı olduğu dönemlerde egzersize ara verilmelidir."

TÜRKİYE'DE BİN BİREYDEN 5'İNDE GÖRÜLÜYOR

Tıpkı şeker ve tansiyon hastaları gibi ömür boyu ilaç kullanmak durumunda olan romatizma hastalarının takibi bırakılmamaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Seval Pehlevan, şöyle dedi:

"Türkiye'de bin bireyden 5'inde iltihaplı romatizma görülüyor. Hastalar tedavinin başında sık takip ediliyor. Tedaviyle birlikte hastalık uyuyup rutine geçildiğinde 6 aylık kontrollerle hasta takip edilmeye devam ediyor. Bu hastaların kilo kontrolünü temini çok önemli çünkü fazla kilolar eklemlerin daha da rahatsız olmasına sebebiyet veriyor. Sıhhatli ve dengeli beslenmek için romatizma hastalarına Akdeniz diyeti öneriliyor. Bunun yanında balık ve fındık-fıstık gibi gıdalarda bulunan omega-3 yağının iltihapta olumlu etkileri olduğu biliniyor. Romatizma hastalarının kullandığı ilaçlar bilhassa kortizon kemik erimesini süratlendirdiği için de süt ve süt ürünlerini, kalsiyum içeren gıdaları sıklıkla tüketmeliler."

CİHAN
<< Önceki Haber İltihaplı romatizmanın belirtileri el ve ayak şişmeleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER