İmamların siyaset yapabilmesi için kanun değişikliği istiyorlar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazartesi, Kasım 5 2018
Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önce iptaline yönelik talebin AYM tarafından laiklik gerekçesi ile reddedildiği imamlara ilişkin siyaset yasağını kaldırmayı gündemine aldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı , daha önce iptaline yönelik talebin Anayasa Mahkemesi ( AYM ) tarafından “ laiklik” gerekçesi ile reddedildiği imamlara ilişkin siyaset yasağını kaldırmayı gündemine aldı. Edinilen bilgiye göre, 1965 tarihli kanun ile korunan yasak yeniden tanımlanacak. Yasağın delinmesi durumunda uygulanan ihraç yaptırımının da yönetmelikle düzenlenmesi, böylece kanunun AYM denetiminden çıkarılması gündeme gelebilecek.
Devlet Memurları Yasası, memurların siyasi partiye üye olmalarını, herhangi bir siyasi partinin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunmalarını, görevlerini siyasi düşünce ile yerine getirmelerini, siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunmalarını yasaklıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa’ya göre, bu disiplin hükümleri her memur için olduğu gibi imamlar için de geçerli.
1965 tarihli Diyanet Teşkilat Yasası ise Devlet Memurları Yasası’nın “siyaset” alanındaki yaptırımlarına ek olarak daha katı bir düzenleme içeriyor. Yasanın “siyasetle ilgilenme” başlıklı 25. maddesi, “ Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluşunun her derecesinde görev alan personel, Memurin Kanunu’nun hizmetliler için yasak ettiği siyasi faaliyetten başka, dini görevi içinde veya bu görevin dışında, her ne suretle olursa olsun, siyasi partilerden herhangi birini veya onların tutum ve davranışını övemez ve yeremez. Bu gibi hareketleri tahkikatla sabit olanların, ilgili ve yetkili mercilerce işine son verilir” hükmünü içeriyor. Yani imamların siyasetle ilgilenmesi bile meslekten atılmaları cezası ile karşılanıyor.
‘Ölçüsüz yaptırım’
Düzenleme daha önce AYM’nin de gündemine gelmişti. Eskişehir 2. İdare Mahkemesi 2017 yılının sonunda teşkilat yasasındaki bu düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesi ile AYM’ye taşımıştı. Mahkeme iptal istemini; “övme ve yerme fiilinin” net bir şekild
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var, yüzlerce kişi gözaltında2.Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğu başladı!3.İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaşandı4.Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti5.İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini yasakladı
6.DEM Parti'nin 'Öcalan'a özgürlük' mitingi ertelendi!7.İsviçre şokta! Yılbaşı eğlencesinde çıkan yangında 40 kişi öldü8.Yalova’daki IŞİD saldırısı sonrası yakalanan 25 şüpheli adliyeye sevk edildi9.Artvin’de çığdan ölenlerin sayısı 2'ye yükseldi 1 kayıp aranıyor10.Dehşete düşüren iddia: İstanbul'da iki aylık bebek aç bırakılarak öldürüldü

NUMAN YILMAZ YİĞİT

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve...

Türkiye'de para transferinde ‘açıklama’ zorunluluğ...

İran'da devam eden protestolarda can kayıpları yaş...

Bulgaristan 1 Ocak itibariyle Euro’ya geçti

İsrail 37 yardım kuruluşunun Gazze'ye erişimini ya...


