İmamoğlu, ‘Deprem Seferberlik Planını’ açıkladı: Her şeyi sıfırdan başlatıyoruz

İstanbul Deprem Seferberlik Planı etkinliğinin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz.” dedi.

SHABER3.COM

11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depremi Türkiye’nin ana gündem maddelerinden biri haline geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) olası bir depreme karşı hazırladığı İstanbul Deprem Seferberlik Planı açıklanıyor. İBB ekibi; çözüm ve önlem önerileri ile iş birliği çağrılarını içeren ‘İstanbul Deprem Seferberlik Planı’nı açıkladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlattıklarını söyledi. Depremin bilimsel bir gerçek olduğunu ve İstanbul’un bilim insanlarınca uzun yıllardır uyarıldığını hatırlatan İmamoğlu, “Bu topraklarda durmadan deprem oluyor ve insanlar ölüyorsa, iktidarı, muhalefeti, bürokrasisi, vatandaşları, hepimiz depremi ülkenin birinci sorunu kabul etmeliyiz. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Bundan sonra deprem tartışması, fay hattı tartışmalarını terk etmeliyiz. Zaten layıkı ile yapan hocalarımız var. Deprem bu kadim coğrafya için bir realitedir. Bu topraklarda milyonlarca yıl önce depremi oluşturan mekanizmalar oluştu.

Depremleri durduramayacağımıza göre, milletçe depremde yıkılmamak için, şaşkınlık içinde büyük pişmanlık duymamak için, bir devlet olarak da gelecekte ayakta kalabilmek için deprem dirençli kentler yaratmak zorundayız.

İBB olarak, güçlü bir inisiyatif alıyoruz, düzen değiştiriyoruz, düzen değiştirmek zorundayız. Bu cesaret ister, cesur olabilmek için öne yanlış giden bir sürecin, düzenin bir parçası olmaktan net olarak kurtulmak gerekir.

İBB, bu süreçte yıllardır bu konuyu konuşuyor. 1999 yılından beri İstanbul’un yanı başında olan Gölcük ve Düzce depreminden beri… Bu düzene kalıcı ve cesur biçimde değişim adına yeterli adımları atamamıştır.

2019’dan bugüne biz imar, rant siyaset düzenine karşıyız. Deprem konusunda en ileri, en cesur adımları atabilecek konumda olmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Bu konumumuzun gereğini yerine getirme çabamızın yetmeyeceğini, bunu daha da yükseklere taşımak zorunda olduğumuzun farkındayız.

Deprem konusunda yapılması gereken her ne var ise yerine getirmek için İstanbul olarak ayağa kalkıyoruz. Deprem dirençli İstanbul için yüksek seviyede bir seferberlik başlatıyoruz. Bu mümkündür. California, Meksika, İtalya, Şili, Japonya’da nasıl mümkün olabilmişse, İstanbul’da da mümkün olmak zorundadır. Yaşamak istiyorsak…

Deprem, İstanbul için kaçınılmaz bir gerçek ve gerçek anlamda beka meselesidir. Tarih boyunca İstanbul’u nasıl vurduysa, yine vuracaktır. Gününü, yılını bilmiyoruz ama deprem bu kentte yaşanacaktır. Bu topraklarda millet olarak neslimizi ebediyen yaşatmak istiyorsak, kısa, orta ve uzun vadede deprem dirençli yerleşim alanlarını hızlıca oluşturmak zorundayız.

Bilime ihtiyacımız var, bilim yegane ışığımızdır. Bilimin söylediklerini görmezden gelerek yolumuza devam ettiğimizde, canımızı yakan, sayısını beyan etmekte bile zorlandığımız on binlerce insanımızı kaybettiğimizde yaşadığımız acıyı defalarca yaşarız. Görmezden gelerek yola devam etmek mümkün değildir.

Güçlü bir yol haritasına ihtiyacımız var. Tüm kaynakları belirli bir zaman planına göre sürece dahil etmek zorundayız. Deprem ve afetlere karşı bu kadim şehri dirençli bir kent haline getirmek için her şeyi tekrardan, sıfırdan başlatıyoruz.

<< Önceki Haber İmamoğlu, ‘Deprem Seferberlik Planını’ açıkladı:... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER