İmar planı değişikliğiyle rant iddiası


İzmir'in Balçova ilçesindeki arsa mağdurlarının da avukatlığını yapan Mustafa Kemal Turan, Doğuş Holding'in Üçkuyular'da yapmayı planladığı alışveriş merkezinin imar planında, emsalinden daha fazla yapılaşma izni verilerek 2 milyar liralık rant sağladığını iddia etti. Bölgede imar vurgunuyla arsa spekülatörlüğü yapıldığını ileri süren Turan, "Doğuş Holding, bu yeri satın almadan önceki eski maliklerine 1 metrekare bile yapılaşma hakkı verilmezken söz konusu holding satın aldıktan sonra 100 bin metrekare yapılaşma hakkı verildi. Aradaki fark, 0'a karşı 100 bin metrekare inşaat izni. Bu açıkça arsa spekülasyonudur." dedi.

Av. Turan, düzenlediği basın toplantısında, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde devam eden davayla ilgili bilgi verdi. Söz konusu alandaki planlama yanlışlıkları için açılan 15 dava olduğunu kaydederek, "Bu alan, Doğuş tarafından satın alınmadan önce sosyal donatı alanı içinde olan bir imar durumuna sahipti. Doğuş satın almadan önceki maliklere 1 metrekare bile yapılaşma hakkı verilmeyip alanın tümü sosyal donatı alanı (yol, yeşil alan, açık pazar alanı, meydan vs.) olarak belirlenmiştir. Bu malikler, herhangi bir yapılaşma hakkı elde edemeyeceklerini anlayınca kendilerinden bu yeri satın almak isteyen Doğuş A.Ş.'nin düşük bedelle satın alma talebini mecburen kabul etmişlerdir. Satın aldıktan sonra imar planında var olan sosyal donatı alanlarına muadil bir alan göstermeden alan ticaret merkezi, otel, konut yapılaşmalarını içerebilen ve emsal 2,5 ve yükseklik serbest nizamda bir yapılaşma elde etmiştir. Eski maliklere 1 metrekare bile yapılaşma hakkı verilmezken Doğuş',a 100 bin metrekare yapılaşma hakkı verilmiştir. Bu da yaklaşık 2 milyar liralık haksız kazanç sağlamıştır." diye konuştu. Balçova'daki emsal yapılaşmada 100 metrekarede yüzde 40 kamuya terk yapılarak, geri kalan 60 metrekarede 1 emsal verildiğini kaydeden Turan, "Ancak Doğuş'a 2,5 emsal verilmektedir. Üstelik yükseklik serbest bırakılmıştır. Bunu rakamsal olarak ortaya koyacak olursak, Doğuş'un tüm Balçova'daki maliklerden farklı olarak elde ettiği haksız rant, 2 milyar 51 milyon lira." dedi.

'KAMULAŞTIRMA BEDELİ, BELEDİYENİN KASASINDAN ÇIKTI'

Doğuş'a bütün ilçenin en yüksek emsalinin verilmekle kalınmadığını, üstüne bir de en düşük DOP oranı alınarak kamunun zarara uğratıldığını ileri süren Av. Mustafa Kemal Turan, şöyle devam etti: "Bu düşük DOP oranı, sonuçta 137 ve 41 parsellerin kamulaştırılmasına neden olmuştur. Bu kamulaştırma bedeli, Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından çıkmıştır, yani Doğuş için hiç gereği yokken 30 milyon TL kamulaştırma bedeli, belediyenin kasasından çıkmıştır. Düzenleme ortaklık payını düşük aldığı için yol, yeşil alan vs. gibi kamunun kullanacağı alanlar küçülmektedir. Yapılaşma hakkını normalin 3,5 katı daha fazla verdiği için bu yoğun nüfus yapılaşması, bölgenin ulaşımını felç edecek ve ana arter dağıtım noktası olması nedeniyle bu olumsuzluk, tüm kentin trafik sistemine zarar verecektir. Yerin ön cephesi açılsın diye Konak Belediyesi'ne ait, gelir getiren Shell akaryakıt istasyonu Doğuş'a satılmıştır. Dokuz Eylül Vergi Dairesi, Maliye Meslek Lisesi'nin oraya taşınacak ve buraya gelen vatandaşlar, sokak arası çilesini çekecekler. Sırf Doğuş'un manzarası bozulmasın diye kamu yararı çöpe atılmıştır." CİHAN
<< Önceki Haber İmar planı değişikliğiyle rant iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER