'IMF ile anlaşılmazsa 2001'den daha unutulmaz tarihi kriz yaşarız'

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Ocak 15 2019
Türkiye ekonomisi hızla irtifa kaybetmeye devam ediyor. Bu kriz daha ne kadar sürecek?

Gıda fiyatları ucuzlayacak, faturalar düşecek, işsizlik duracak mı? Fed eski ekonomisti, Dünya gazetesi yazarı Erkin Şahinöz ile dken.com.tr'den Minez Bayülgen konuştu.

‘Bu ev yapımı bir kriz’

-Uzmanlar 2019 için çok daha karamsar konuşuyor. Önlem alınmaz ve Türkiye böyle yönetilmeye devam ederse ekonomik kriz ne kadar sürer sizce?

IMF ya da yurt dışından bir kaynak gelmezse en az üç yıl yaşarız. Üzerine bir de global kriz eklenirse olur size dört yıl. 

-Türkiye pek çok krizden geçti, IMF kapılarında bekledi. Bugünkü kriz diğerlerinden çok mu farklı?

Şu an yaşadığımız 2018-2019 krizi geçmişte Türkiye’nin alıştığı krizlerden değil. Bu ev yapımı reel sektör krizi. 

-Nasıl ev yapımı?

Şöyle… Son bir yılda Türkiye’de iki şok bir anda yaşandı: Faiz ve kur şoku. Firmalarımız kısa vadeli finansmanla uzun vadeli yatırıma girdi. Faizler artınca da çuvalladılar. 

-Kur şoku nasıl yaşandı peki? 

Firmalarımız bir de dövizle borçlanıp TL cinsinden getiri sağlayan varlıklara yatırım yaptılar. Döviz artışı karşısında finansmanlar altüst oldu. Yani hem faiz şoku hem kur şoku Türkiye’deki reel sektörü iş yapamaz hale getirdi.

‘Kur şoku bitmedi’

-Doların ağustos aylarında 7.20’lere çıkması ve bugün 5.40’larda seyretmesi firmalar açısından kur şokunun bittiğini mi gösteriyor? 

Tabii ki hayır. Dolar 5.40’a gelince “Püskürttük” diyorlar. En son açıklanan 2017 tarihli İSO 500 verilerine göre Türkiye’nin en büyük 500 kurulu

Bu haberler de ilginizi çekebilir