İmzalamayan Türkiye’ye giremeyecek

Yurtdışından gelen yabancı uyruklu kişilerden, biyokaçakçılık yapmayacağına ilişkin taahhütname alınacak.

İmzalamayan Türkiye’ye giremeyecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2014 yılında Ankara’da gerçekleştirilen biyokaçakçılık çalıştayı sonrasında “Biyokaçakçılıkla Mücadele Eylem Planı Taslağı” hazırladı. Çalıştaya katılan kurumların görüşleriyle şekillenen Biyokaçakçılıkla Mücadele Eylem Planı’na göre, genetik kaynakların ve bu kaynaklarla bağlantılı geleneksel bilgilerin korunması için mevzuat gözden geçirilecek. Yurtdışından gelen yabancı uyruklu kişilerden, biyokaçakçılık yapmayacağına ilişkin taahhütname alınacak. Taahhütname formları, vizeye tabi ülkelerde vize alınırken, diğerlerinde gümrük kapılarında doldurulacak. Gümrük kapıları, biyokaçakçılığı önlemeye yönelik teknolojik cihazlarla donatılacak. Havaalanlarına, yabancı dillerde hazırlanan bilgilendirme afişleri asılacak. Uçaklarda, gazetelerle birlikte konuyla ilgili el broşürleri dağıtılacak.

Av koruma ve orman muhafaza memurlarının görev tanımı kapsamında da biyokaçakçılık konusunda düzenlemeler yapılacak. Bu alanla ilgili internet üzerinden gerçekleştirilen yasadışı ticaretler tespit edilecek ve yaptırım uygulanacak. Biyokaçakçılığa maruz kalabilecek türlerin yaşam alanları haritaya işlenecek. Bu haritalar, gizlilik esasları çerçevesinde kolluk kuvvetlerine açılacak.
Deniz yoluyla yapılabilecek biyokaçakçılık olaylarına karşı da kıyı ve denizlerde riskli alanlar tespit edilecek. Biyokaçakçılık konusunda farkındalığı artırmak için de çalışma yapılacak. Biyokaçakçılık konusu, TRT’de gündüz kuşağında yer alan programlarda işlenecek. Halk eğitim ve aile yaşam merkezlerinde kadınlara eğitim verilecek. Festivallerde yöresel endemik bitkilerin tanıtımı yapılacak.

<< Önceki Haber İmzalamayan Türkiye’ye giremeyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER