Babamın dedesi Türk, fakat benim Türk yanım zayıf

İngiltere'nin yeni Başbakanı Boris Johnson, 2005 yılında BBC Özbekçe'den Ibrat Jumaboyev'e verdiği telefon röportajında Türk kökeniyle ilgili soruyu yanıtladı. "Babamın dedesi Türktü ama benim Türk yanım zayıf" dedi.

SHABER3.COM

BBC Türkçe'nin yayınladığı habere göre, 55 yaşındaki Boris Johnson, Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) olan ve 1922'de linç edilerek öldürülen Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu. 

Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı (İçişleri Bakanlığ) yapan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat Köyü'nde doğmuştu.

TÜRK GÖÇÜNE DE KARŞI

Johnson 2005 yılında verdiği mülakatat Türkiye'nin üyeliğine sempatiyle baktığını dile getiriyor. 

Türk yanının zayıf olduğunu belirtse de "Türkiye'yi seviyorum." diyor. Johnson, 2016'da Avrupa Birliği'nden çıkış (Brexit) kampanyası sırasında oy toplamak için birçok açıklamasında, 'Türk göçünün İngiltere için tehdit teşkil ettiğini' ifade etmişti. 

Daha sonra sorulduğunda, bu tür açıklamalar yaptığını inkâr etti.

GÖÇTEN KORUNMAK İÇİN AB'DEN AYRILMALIYIZ

Oysa Johnson, referandumdan bir hafta önce, Brexit yanlısı Michael Gove ile dönemin Başbakanı David Cameron'a yazdığı bir mektupta, İngiltere'yi Türkiye'den gelecek kitlesel bir göçten korumanın tek yolunun, AB'den ayrılmak olduğunu öne sürmüştü.



<< Önceki Haber Babamın dedesi Türk, fakat benim Türk yanım zayıf Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER