İngiltere, Ukrayna ordusuna 6 bin füze daha verecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6.000 füze yardımını açıklaması bekleniyor. Bugün Brüksel'de düzenlenecek olan NATO liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milyon dolarlık ek yardım da açıklayacak. Gelişmeleri canlı sayfamızda aktarıyoruz.

SHABER3.COM

11:31 UNICEF: 4,3 milyon Ukraynalı çocuk çatışmalar yüzünden yerinden edildi
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Ukraynalı çocukların yarısından fazlasının evini terk etmek zorunda kaldığını açıklaı.

UNICEF, birinci ayını dolduran işgalin Ukrayna'daki toplam 7,5 milyon çocuk nüfusundan yaklaşık 4,3 milyonunu yerinden ettiğini belitti.

Bu sayıya komşu ülkelere sığınan 1,8 milyon çocuk ve ülke içinde geçici olarak sığınaklara gönderilen 2,5 milyondan fazla çocuk dahil.

UNICEF Direktörü Catherine Russell yaptığı açıklamada, "Bu, gelecek nesiller için kalıcı sonuçlar doğurabilecek korkunç bir dönüm noktası" dedi ve ekledi: "Çocukların güvenliği, esenliği ve temel hizmetlere erişimi, kesintisiz ve korkunç bir şiddetin tehdidi altında."


11:09 NATO liderleri Ukrayna işgalini görüşmek üzere Brüksel'e ulaştı

NATO liderleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline sürecinde bir sonraki adımlarını görüşmek üzere Brüksel'e ulaştı.

Grup, savaşın ikinci ayına girerken ittifak tarihinin en önemli görüşmelerinden biri olarak tanımlanan toplantı öncesinde geleneksel bir "aile fotoğrafı" için bir araya geldi.

Zirve ile ilgili beklentileri ilgili haberimizde bulabilirsiniz.

10:44 İngiltere Rusya'ya yönelik 65 yeni yaptırım açıkladı 

Brüksel'deki NATO zirvesinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı açıklanması beklenen yeni yaptırımlardan ilki İngiltere'den geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Putin'in savaş makinesini besleyen hayati endüstrileri kesmek için 65 yeni yaptırımı" duyurdu.

Yeni yaptırımlar İngiltere'nin Vladimir Putin'in özel ordusu olarak görülen paramiliter örgüt Wagner Group'u, stratejik sektörleri, bankaları ve iş dünyasından elit isimleri hedef alıyor.

Wagner Grup'un Ukrayna lideri Zelenskiy'i öldürmekle görevlendirildiği bildirilmişti.

Stratejik sektörler arasında çok sayıda savunma şirketi ve Rus Demiryolları da var.

Kurucu ortakları arasında Rus oligarklar Mikhail Fridman, Petr Aven ve German Khan'ın da bulunduğu Alfa Bank da dahil olmak üzere altı banka daha yeni yaptırımlarla hedefleniyor.

Rusya'daki en büyük özel banka olan Alfa Bank ile birlikte Gazprombank'in varlıkları donduruluyor.

İngiltere dünyanın en büyük elmas üreticisi Alrosa'ya da yaptırım uyguluyor.

Yaptırım uygulanan kişiler arasında Tinkoff bankası Oleg Tinkov'un kurucusu milyarder "petrol kralı" Eugene Shvidler, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın CEO'su Herman Gref ve Dışişleri Bakanı Lavrov'un üvey kızı Polina Kovaleva yer alıyor.

Rusya tarafından Melitopol'un 'belediye başkanı' olarak atanan Galina Danilchenko da yaptırıma tabi tutuldu.

Yaptırım uygulanan kişilerin Birleşik Krallık'taki varlıkları donduruluyor, Birleşik Krallık'a veya Birleşik Krallık'tan seyahat etmeleri yasaklanıyor.

Bugünkü yaptırımlar, İngiltere'nin işgalden bu yana yaptırım uyguladığı bankaların toplam küresel varlık değerini 500 milyar sterline ve oligarkların ve aile üyelerinin net varlık değerini 150 milyar sterlinin üzerine çıkarıyor.

Yaptırım uygulanan bir diğer oligark Eugene Markovich Shvidler, Roman Abramovich ile yakın iş bağlantıları olan milyarder bir iş adamı. Net varlığının 1,2 milyar sterlin olduğu tahmin ediliyor.

Brüksel'deki NATO Zirvesi öncesinde konuşan Boris Johnson, Putin'in Ukrayna'da "şiddet ve saldırganlık yolunda güç kullanımını ikiye katlamaya açıkça kararlı" olduğunu belirtti.

İngiltere Başbakanı, müttefiklerinin Ukrayna'ya desteklerini "artırmaları" ve "Putin'in destekçilerine yönelik yaptırımları sıkılaştırmaları" gerektiğini söyledi.

Johnson, "Putin'in altın rezervlerini kullanmasını durdurmak için" neler yapılabileceğine bakılması gerektiğini de ekledi.


10:00 Almanya Ekonomi Bakanı: Almanya, Rusya'ya enerji ambargosu uygulamaya hazır değil

Almanya'nın Ekonomi ve İklim Bakanı Robert Habeck, Almanya'nın Rusya'ya enerji konusunda yaptırım uygulamaya hazır olmadığını söyledi.

Bugün yaptığı bir basın açıklamasında Habeck, Almanya'nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve bir daha asla tek bir enerji tedarikçisine bağımlı olmamak için çabalarını devam ettireceğini belirtti.

Habeck, Rusya'ya ait Gazprom'un Almanya'nın en büyük gaz depolama tesisine ve Rosneft'in ülkenin doğusundaki büyük bir petrol rafinerisine sahip olmasını ve yapım aşamasında olan Kuzey Akım 2'yi işaret ederek: “Bağımlılığımızı daha da kötüleştiren bir altyapıyla mücadele ediyoruz” dedi.

Reuters'ın aktardığına göre Habeck, savaşı durduracağının garantisi olmadan Almanya'nın Rusya'ya enerji ambarbosu uygulayamayacağını söyledi. Bunun ülkesinde enerji güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti.



9:24 Ukrayna Donanması: Berdyansk yakınlarında Rus Donanması'na ait büyük bir gemi imha edildi

Ukrayna Donanması, güneydeki liman kenti Berdyansk yakınlarında Rus Donanması'na ait büyük bir geminin imha edildiğini açıkladı.

Ukrayna Donanması, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, bu sabah Azak Denizi'nde "Orsk" adından büyük bir çıkarma gemisinin vurulduğunu ve ateşe verildiğini söyledi.

Facebook gönderisinde, "İşgalcilerin Karadeniz Filosunun Orsk adındaki büyük çıkarma gemisi, Rusya tarafından ele geçirilen Berdyansk limanında imha edildi" denildi.

Berdyansk, Kırım ile kuşatma altındaki Mariupol şehri arasında yer alıyor.

Ukrayna basını, bir Rus gemisinin battığını ve diğer ikisinin yandığını ve bir mühimmat deposu ile bir yakıt deposunun vurulduğunu bildirdi.

Bu bilgiyi başka kaynaklardan teyit etmek henüz mümkün değil.

Rusya haftalar önce Berdyansk'ı ele geçirdi ve limanı yakıt ikmali için kullanıyor.


7:07 Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin birinci ayında Brüksel'de üç zirve düzenleniyor

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Brüksel'de. Şehir, iki günde NATO, G7 ve Avrupa Birliği (AB) zirvelerine ev sahipliği yapacak. Üç zirvenin de konusu Ukrayna krizi olacak. Aynı anda bu üç grubun liderlerinin bir araya gelmesi; Batı'nın pek de alışkın olduğu bir tablo değil. Birliktelik mesajının daha güçlü verilmesi için üç zirve birden aynı hafta Brüksel'de düzenleniyor.

Biden, üç zirvede de yer alacak. Böylece ilk kez bir AB zirvesine bir ABD Başkanı katılmış olacak. NATO zirvesinde, Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenskiy'nin de video konferans yöntemiyle bir konuşma yapması bekleniyor. Son dönemde Ukrayna ve Rusya arasında arabuluculuk çabalarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da NATO zirvesi için Brüksel'e ulaştı.



5:00 İngiltere Ukrayna ordusuna 6.000 füze daha verecek

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, Perşembe günü Ukrayna'ya yapılacak 6.000 füze yardımını açıklaması bekleniyor. Brüksel'de düzenlenecek olan NATO ve G7 liderleri zirvesinde Johnson, Ukrayna askerlerine ve pilotlarına 33 milon dolarlık ek yardım da açıklayacak. İngiltere hükümeti, BBC Dünya Servisi'nin Ukraynaca ve Rusça dil servislerine de 4,1 milyar poundluk katkı yapacak.

İngiltere, Ukrayna ordusuna daha önce de 4.000 füze yardımında bulunmuştu. 400 milyon poundluk da insani ve ekonomik yardım gönderdiğini açıklamıştı.



4:44 Rusya, Moskova'da görev yapan bazı ABD'li diplomatları "istenmeyen kişi" ilan etti ve sınır dışı etme kararı aldı

ABD'nin Moskova Büyükelçilii'ne, çarşamba günü Rusya yönetiminden ulaşan listede yer alan birçok diplomat, "persona non grata" yani "istenmeyen kişi" ilan edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcünün yaptığı açıklamada, listede yer alan diplomatların Rusya'dan çıkarılacağı belirtildi ancak sayı verilmedi:

"Bu, Rusya'nın ikili ilşkilerimize katkı vermeyen ve yapıcı olmayan adımlarının sonuncusu. Şu an her zamankinden fazla şekilde hükümetlerimiz arasındaki iletişimi sağlamak için gerekli diplomatik personelin görev yapması kritik önemde." Rus medyası, bunun, ABD'nin Birleşmiş Milletler'de çalışan 12 Rus diplomatı "ulusal güvenlik kaygıları" sebebiyle sınır dışı etme kararına yanıt olduğunu yazdı.

Habere detaylı şekilde yer veren Interfax da diplomatların sayısını vermedi.



4:32 Zelenskiy, savaşın birinci ayında "küresel protesto" çağrısı yaptı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, 24 Şubat'ta başlayan Rusya işgalinin başından bu yana her gece bir video mesaj paylaşıyor. Perşembe günü savaş birinci ayını doldururken, İngilizce bir video yayımlayan Zelenskiy dünya genelinde herkese Rusya'yı protesto etme çağrısı yaptı:

"Rusya'nın savaşı sadece Ukrayna'ya karşı değil. Anlamı çok daha geniş. Rusya bu savaşı özgürlüğe karşı başlattı. Rusya, Avrupa'daki tüm insanların özgürlüğünü yok etmeye çalışıyor. Tüm dünyadaki insanların... Sadece sert ve şiddetli güç kullanımının işe yaradığını göstermeye çalışıyor. Dünya Rusya'ya dur demeli, dünya savaşı durdurmalı. Bir ay oldu bile... Bu kadar uzun. "Meydanlarınıza, sokaklarınıza çıkın. Görünür olun ve sesinizi duyurun. İnsanların, özgürlüğün, barışın önemli olduğunu, Ukrayna'nın önemli olduğunu söyleyin".


4:15 MGK bildirisi: Türkiye, Karadeniz'de barış için arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerini sürdürecek

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yaklaşık 3 saat 45 dakika sürdü. Toplantının ardından yayımlanan bildiride, toplantıda, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki son gelişmelerin tüm boyutlarıyla ele alındığı aktarıldı:

"Saldırıların bir an önce nihayete erdirilerek ateşkesin sağlanmasına ve iki ülke arasındaki sorunların Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı bir şekilde çözülmesine yönelik çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedilmiştir. "Türkiye'nin Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin titizlikle uygulanması da dahil olmak üzere sorumluluklarının gereğini yerine getirmesinin yanında arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetlerini sürdüreceği belirtilmiştir."


00:24 Rus gazeteci Kiev'deki bombardımanda hayatını kaybetti

Rus gazeteci Oksana Baulina, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Rus bombardımanı sonucu hayatını kaybetti.



00:15 Renault, Moskova'daki fabrikasında üretimi durdurdu

Fransız otomotiv devi Renault, bir kez daha Moskova'daki fabrikasındaki üretimi durdurduğunu açıkladı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, bugün Fransız Parlamentosu'na yaptığı konuşmada Renault ve diğer Fransız şirketlerinin Rusya'dan çekilmesi çağrısı yapmıştı.

Zelenskiy "Kadın ve çocukların katillerini finanse etmeyi durdurmalılar" demişti. Renault, Ukrayna'nın işgalinin ardından durdurduğu üretime bu hafta yeniden başlamıştı. Şirket, yaptığı yazılı açıklamada Rusya'ya uluslararası ambargolara zaten uyduğunu vurguladı.


00:09 ABD'nin değerlendirmesine göre 'Rus güçleri Ukrayna'da savaş suçları işledi'

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Amerikan yönetiminin değerlendirmesinde "Rus güçleri mensuplarının Ukrayna'da savaş suçları işlediği" sonucuna varıldığını söyledi. Blinken yaptığı yazılı açıklamada "Ayrım gözetmeyen ve kasten sivilleri hedef alan saldırılar ve başka katliamlara dair sayısız, güvenilir haber gördük" dedi.

Blinken ayrıca "Rus güçleri apartmanları, okulları, hastaneleri, kritik altyapıyı, sivil araçları, alışveriş merkezlerini ve ambulansları yok etti, binlerce masum sivili öldürdü ve yaraladı" diye de ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Küresel Adalet Bürosu'ndan Beth Van Schaak da, bu sonuca "hem kamuya açık hem de istihbarat kaynaklarından alınan bilgilerin dikkatle incelenmesinden sonra varıldığını" vurguladı.
<< Önceki Haber İngiltere, Ukrayna ordusuna 6 bin füze daha verecek Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER