Olmadı, 30 Mayıs'ta tekrar...

Dünyanın gözü kulağı Amerika'nın Florida şehrindeydi. Falcon 9 roketiyle fırlatılacak Crew Dragon kapsülünün yolculuğunun başarıya ulaşıp ulaşmaması uzay turizminin seyrinde belirleyici olacaktı. Elverişsiz hava şartları sebebiyle ertelenen fırlatma işlemi 30 Mayıs Cumartesi günü tekrarlanacak.

SHABER3.COM

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) girişimci Elon Musk'ın 2002 yılında kurduğu SpaceX şirketi, yıllar süren çalışmaların ardından iki astronotu uzaya taşıyacaktı.  

ABD'li astronotlar Doug Hurley ile Bob Behnken'i Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürecek olan Crew Dragon isimli kapsül, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden Musk'ın şirketi tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle fırlatılacaktı.

FALCON 9 ROKETİ İLE FIRLATILACAK

ABD'li astronotlar Doug Hurley ile Bob Behnken'i Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürecek "Crew Dragon" isimli kapsül, Musk'ın şirketi tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle fırlatılacaktı. 

Fırlatma işlemi Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden gerçekleştirilecekti. 

Ancak elverişsiz hava şartları sebebiyle dakikalar kala fırlatma işlemi iptal edildi. 30 Mayıs Cumartesi günü  ikinci deneme yapılacak. 

Astronotlu kapsülün fırlatma işlemi bugün Türkiye saati ile 23:30'da başlaması planlanmıştı. 

Kapsülün fırlatışını ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence de takip etti. Yolculuk, uzay taşımacılığının kamudan özel sektöre geçişi açısından da milat olacaktı.

ASTRANOTSUZ FIRLATMA BAŞARISIZ OLDU

Uzay yolculuklarını ticarileştirmeyi teşvik etmek isteyen NASA, uzay kapsülü yapımı için SpaceX'e 3,1 milyar dolar, Boeing'e 4,5 milyar dolar vermişti. 

Boeing'in CST-100 Starliner kapsülünü 2021'e kadar fırlatması beklenmiyor.

SpaceX, Crew Dragon kapsülünü astronotsuz olarak geçen yıl başarıyla uzay istasyonuna fırlatmıştı.

2018 yılında Mars'ın yörüngesine Tesla marka otomobili göndermeye çalışan Musk bu deneyinde başarısız olmuş, roket motoru gereğinden fazla ateşlendiği için araç Mars'ı ıskalamıştı. 

İŞTE CANLI YAYIN...

Dünyanın dikkat kesildiği fırlatma işlemi SpaceX şirketinin resmi YouTube hesabından takip edilebilir. 

Canlı yayın için lütfen TIKLAYIN.

<< Önceki Haber Olmadı, 30 Mayıs'ta tekrar... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER