İnsansı robot Atlas özgürlüğüne kavuştu

Amerikan teknoloji devi Google’ın 2013’te satın aldığı Boston Dynamics şirketi tarafından geliştirilen 1,75 santimetre boyunda ve 81 kilogram ağırlığındaki Atlas robotu ile bilim kurgu gerçeğe dönüştü.

İnsansı robot Atlas özgürlüğüne kavuştu

Boston Dynamics, insana en yakın olduğu belirtilen robota ait video görüntülerini yayınladı. Bağlantı kablolarından arınmış ve özgür bir şekilde iki ayağı üzerinde yürüyen Atlas, kapıları açabiliyor ve zorlu doğa koşullarında dengesini koruyarak ilerleyebiliyor. 4,5 kilogram yük taşıyabilen robot, bir işçi gibi bu yükleri raflara dizebiliyor. 


Hatta robot, dışarıdan yapılan sert müdahalelere rağmen dengesini koruyabiliyor. Sert cisimlerle kendisine vurulup yere düşürülse bile azimle yeniden kalkıyor ve işine kaldığı yerden devam edebiliyor. 

Elektrikle çalışan ve hidrolik güçle hareket eden 81 kilogram ağırlığındaki Atlas, alüminyum, çelik ve titanyumdan yapıldı. Bacaklarındaki ve vücudundaki ileri teknoloji ürünü sensörlerle dengesini koruyabiliyor. Kafasındaki stereo sensörlerle engellerden kaçabiliyor, araziyi inceleyebiliyor ve yönünü tayin edebiliyor. 

Bilim kurgu hayranları, gelecekte askeri ve sivil amaçlar için hizmet edebilecek seviyeye gelmesi planlanan Atlas’ı ‘Terminator’ filmlerindeki ölümcül robotlara benzetiyor.
<< Önceki Haber İnsansı robot Atlas özgürlüğüne kavuştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER