Modern Olimpiyatlar ilk ne zaman başladı?

Sosyal Medyada Google'dan "Modern Olimpiyatlar" sürprizi yaşandı. Oyunların 120. yıl dönümü Google tarafından Doodle yapıldı. İlk Modern Olimpiyatlar ise 1896 yılında Atina'da düzenlendi ve ardından her dört yılda bir yapılmaya başladı

İnternette Modern Olimpiyatlar çılgınlığı

Modern Olimpiyatlar, Google tarafından özel tasarlanan Doodle tasarımlara konu oldu. 120. yıl dönümü için tasarlanan Doodle Google sayfasına taşındı. Olimpiyat Oyunları kapsamında, toplamda 13.000'in üzerinde sporcu 400'den fazla kategoride mücadele etmektedir. Gerçekleştirilen mücadeleler sonunda, belli bir kategoride en iyi sırayı elde eden sporcu altın madalya ile ödüllendirilirken, ikinci ve üçüncü sıradaki sporcular sırasıyla gümüş ve bronz madalyanın sahibi olur. Google bugün Modern Olimpiyatlar Doodle'ı ile kullanıcılarına sürpriz yaptı. Onbinlerce kişi Google üzerinde "Modern Olimpiyatları" merak etti, araştırdı. 

Peki Modern Olimpiyatlar ne zaman başladı?

Baron Pierre de Coubertin'in 1896 yılında öncülüğünü yaparak başlattığı, Modern Olimpiyat Oyunları bugün tam 120 yaşında. Modern Olimpiyat Oyunlarından önce Yunan Olimpiyatlarına benzer çeşitli oyunlar organize edildi. Ama hiçbiri devamlılık ve evrensel nitelik kazanmadı.Munc Wenlock Olimpiyat Oyunları 1850da İngilterede yapıldı. Yunanistan 1830 da Osmanlı İmparatorluğundan ayrıldıktan sonra 1937 yılında yayınlanan bir kraliyet fermanı ile atletik olaylara endüstriyel sergilerin bir parçası olarak yasal statü kazandırılmıştır. Evangelos Zappasın verdiği mali destek ile ancak 1859 yılında koşu, disk, cirit,tırmanma ve güreşin yapıldığı Zappas Oyunları düzenlenmiştir. Daha sonra 1870, 1875 ve 1888 yıllarında da bu organizasyonlar gerçekleşmiştir.

Modern olimpiyatlar Daha öncesinde 17. yüzyılda yine İngilterede Costwold Olimpiyatlarından söz edilmektedir. Bunun tarihi kesin olarak belli değildir. İngiliz Avukat Robert Dover, Kral I.Jamesin iziniyle ilk Costwold Olimpiyat Oyunlarını Chipping Camden yakınlarında bir tepede düzenledi. Burada esas karşılaşmalar her ne kadar o dönemler Eski Yunun uygarlığına duyulan bir beğeni söz konusu olsa da İngiliz usülüydü. At yarışları, köpek ve tazılarla av gibi. Ayrıca, koşu, atlama, cirit ve çekiç atma,sopa ve çomak ile eskrim,güreş ve incik tekmeleme. Karşılaşmaların büyük bölümü asillerden, işçilere kadar herkese açıktı. 

Modern Olimpiyat Oyunlarının gerçek meşalesini yakan Baron Pierre de Coubertin eski Yunan olimpiyatlarına hakim olan düşünceyi modern çağa uydurdu. Coubertin, Antik Olimpiyatlarda kazanmak herşey iken, modern olimpiyatların felsefesini katılmak üzerine kurdu. Modern Olimpiyatlar 1896 da Atina da başlatıldı. Bu Olimpiyatların başlatılması kararı 23 Haziran 1894 de Paris Kongresi nde alındı ve bu karar ile birlikte UOK (Uluslararası Olimpiyat Komitesi-IOC) kuruldu.

MODERN OLİMPİYAT OYUNLARI

Olimpiyat Oyunlarında iletişim, basın ve yayın açısından yaşanan ilkler aşağıdaki gibiydi.

1906 Atinada yapılan Ara Olimpiyatlarda ilk sinema kayıtları yapıldı. 
1908 Londra Olimpiyatlarında ilk defa telgraf ile haberleşme kullanıldı. 
1912 Stockholm Olimpiyatlarında ilk defa fotoğraf bürosu kuruldu. 
1924 Paris Olimpiyatlarında Uluslararası Spor Yazarları Birliği kuruldu. 
1928 Amsterdam Olimpiyatlarında ilk defa radyo yayını Hollanda içinde yapıldı. 
1932 Los Angeles Olimpiyatlarında tüm Amerika kıtasına ilk defa radyo yayını yapıldı. Ayrıca 1500 amatör radyocu oyunları bütün dünyaya anlattı. 
1936 Berlin Olimpiyatlarında ilk televizyon yayını yapıldı. 
1956 Cortina Olimpiyatlarını 6 milyon kişi televizyondan izledi. 
1960 Roma Olimpiyatı bütün Avrupaya canlı televizyon yayını yapıldı. 
1964 Tokyo Olimpiyatı uydu yayını ile ilk kıtalararası televizyon yayını yapıldı. 
1968 Meksiko Olimpiyatı uydu yayın ile ilk kıtalararası canlı yayın yapıldı.
<< Önceki Haber Modern Olimpiyatlar ilk ne zaman başladı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER