İpek Medya baskınında skandal MASAK müdahalesi

Koza İpek Grubu'na yönelik operasyonda gündeme gelen “122 milyon liralık transfer” yalanının altından Mali Suçları Araştırma Kurulu yetkililerinin skandal müdahalesi çıktı. Yetkililerin, bu paranın transferinde hatanın bankadan kaynakladığına ilişkin BDDK raporunu savcılıktan gizlediği öğrenildi.

İpek Medya baskınında skandal MASAK müdahalesi

Bugün'ün haberine göre, Ereğ­li De­mir Çe­lik'ten (ER­DE­MİR), İs­ken­de­run De­mir Çe­lik'e (İS­DE­MİR) gön­de­ri­len pa­ra­nın ban­ka he­sap­la­rın­da yan­lış­lık­la Ko­za İpek Eği­tim Sağ­lık Yar­dım Hiz­met Vak­fı­'na gön­de­ril­miş gö­zük­me­si, Ko­za İpek Gru­bu­'na ya­pı­lan ope­ras­yo­nun ge­rek­çe­le­rin­den bi­ri ol­du.

Ban­ka ‘Ha­ta biz­de' de­di

An­cak sav­cı­lı­ğın ope­ras­yon ta­le­bin­de bi­le ban­ka­nın ha­ta­sı­nı ka­bul et­ti­ği bil­gi­si yer al­dı. ER­DE­Mİ­R'­in 2011 yı­lı Ağus­tos ve Ey­lül ay­la­rın­da gön­der­di­ği 122 mil­yon li­ra­nın İS­DE­Mİ­R'­e ak­ta­rı­lır­ken, ban­ka­nın bil­gi sis­te­min­de­ki ha­ta ne­de­niy­le Ko­za İpek Eği­tim Sağ­lık Hiz­met Vak­fı­'na gön­de­ril­di­ği be­lir­til­di. Bu­na rağ­men sav­cı­lık iş­le­mi şüp­he­li bu­la­rak ope­ras­yon ya­pıl­ma­sı­nı is­te­di.

MA­SAK'a da bil­dir­di­ler

Bu ge­liş­me­nin al­tın­da Ma­li Suç­la­rı Araş­tır­ma Ku­ru­lu'nun (MA­SAK) Ko­za­'nın pa­ra trans­fe­rin­de bir il­gi­si ol­ma­dı­ğı­nı gös­te­ren ra­por­la­rı giz­le­me­si­nin yat­tı­ğı be­lir­til­di. Çün­kü ban­ka ha­ta­nın ken­di­sin­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı hem vak­fa hem MA­SA­K'­a bil­dir­di.

Sav­cı­lık­la ya­zış­ma ol­du

Ko­nuy­la il­gi­li sav­cı­lık ve MA­SAK ara­sın­da dik­kat çe­ken ya­zış­ma­la­rın ya­şan­dı­ğı an­la­şıl­dı. Ko­nu­nun MA­SAK ta­ra­fın­dan kul­la­nı­lan En­teg­re Ma­li İs­tih­ba­rat Sis­te­mi (EMİS) üze­rin­den ya­pı­lan sor­gu­la­ma­lar­da çık­tı­ğı be­lir­ti­li­yor. Adem Ak­dağ ta­ra­fın­dan ya­zı­lan ve Ko­za İpek Gru­bu­'n­da ara­ma­ya da­ya­nak olan ana­liz ra­po­ru­n­da Ko­za­'yı so­rum­lu gi­bi gös­te­ren “122 mil­yon pa­ra­” id­di­ası yer alı­yor. MA­SAK ta­ra­fın­dan bu ana­liz ra­po­ru sav­cı Mu­sa Yü­ce­l'­e gön­de­ri­li­yor.

‘Tek­rar de­ğer­len­di­rin'

An­cak da­ha son­ra Ak­bank böy­le bir pa­ra trans­fe­ri­nin ya­şan­ma­dı­ğı­nı, bu pa­ra trans­fe­ri­nin ER­DE­MİR ile İS­DE­MİR ara­sın­da ger­çek­leş­ti­ği­ni, yan­lış ra­por­la­ma ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ti­yor. Ak­ban­k'­tan ge­len bu ya­zı MA­SAK ta­ra­fın­dan sav­cı­lı­ğa gön­de­ri­li­yor. Sav­cı­lık da bu ha­ta üze­ri­ne ana­liz ra­po­ru­nun de­ne­tim ele­man­la­rın­ca tek­rar de­ğer­len­di­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek MA­SA­K'­a bil­di­ri­yor. Bu­nun üze­ri­ne, de­ne­tim ele­man­la­rın­ca hem Ko­za İpek Eği­tim Sağ­lık Hiz­met Vak­fı­'na hem ER­DE­Mİ­R'­e ban­ka­nın ger­çek­ten ra­por­la­ma­da yan­lış­lık ya­pıp yap­ma­dı­ğı­nı te­yit et­mek için ya­zı ya­zı­yor. Ce­va­bi ya­zı­lar­da böy­le bir pa­ra ha­re­ke­ti­nin ya­şan­ma­dı­ğı bil­di­ri­li­yor. ER­DE­MİR ce­va­bi ya­zı­da ay­rı­ca, bah­si ge­çen pa­ra ha­re­ket­le­ri­nin İS­DE­Mİ­R'­le ya­şan­dı­ğı­na iliş­kin Ban­ka de­kont­la­rı­nı ve yev­mi­ye ka­yıt­la­rı­nı da gön­de­ri­yor.

BDDK da rapor hazırlamış

Bu ara­da BDDK mu­ra­kı­bı­nın da 3 hafta önce ko­nuy­la il­gi­li bankada inceleme yaparak bir ra­por ha­zır­la­dı­ğı ve bu ra­por­da ha­ta­nın ban­ka­dan kay­nak­lan­dı­ğı­na iliş­kin tes­pi­te yer ve­rdi­ği öğ­re­nil­di. BDDK'­nın da 122 mil­yon li­ra trans­fer ko­nu­suy­la Ko­za­'nın il­gi­si­nin ol­ma­dı­ğı­nı gös­te­ren ra­po­ru, ge­çen haf­ta MA­SA­K'­a ilet­ti­ği ak­ta­rıl­dı. BDDK'­nın ra­po­ru­nu MA­SA­K'­ın sav­cı­lık­tan giz­le­di­ği öne sü­rül­dü. Ope­ras­yon ge­rek­çe­sin­de sav­cı­lı­ğın iş­le­mi şüp­he­li gör­me­si­nin ne­de­ni­nin de bu skan­dal ol­du­ğu id­di­a edil­di.

Akbank: Koza'nın işlemleri yasaya uygun

Söz ko­nu­su trans­fe­rin ger­çek­leş­ti­ril­di­ği AK­BANK Baş­kent Ku­rum­sal Şu­be­si­'nin Ko­za Al­tın İş­let­me­le­ri'ne dün gön­der­di­ği açık­la­ma da “122 mil­yon pa­ra trans­fe­ri­” id­di­ası­nı çö­kert­ti. Açık­la­ma­da “Ban­ka­mız nez­din­de­ki he­sap­la­rı­nı­za iliş­kin ola­rak 2010-2015 yıl­la­rı ara­sın­da ver­miş ol­du­ğu­nuz ta­li­mat­lar doğ­rul­tu­sun­da iş­lem­le­ri­niz Ban­ka­cı­lık mev­zu­atı­na uy­gun ola­rak ger­çek­leş­ti­rilmiştir” de­nil­di.



Akbank Başkent Kurumsal Şubesi, Koza Altın'ın işlemleriyle ilgili uygunluk yazısını 2 Ağustos 2015'te yolladı.
Koza Vak­fı'na da ya­zı­ yollandı

Ay­rı­ca ko­nuy­la il­gi­li Ko­za İpek Eği­tim Sağ­lık Hiz­met Vak­fı­'nın iti­ra­zı üze­ri­ne Ak­bank Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­'n­den, “Ban­ka­mı­za ilet­miş ol­du­ğu­nuz he­sap bil­gi­le­ri ve il­gi­li ile­ti­niz in­ce­len­miş­tir. İle­ti­niz ekin­de bu­lu­nan ha­re­ket­ler vak­fı­nı­za ait de­ğil­di­r” ce­va­bı ve­ril­di.

ERDEMiR: Koza'ya para transfer etmedik

ERDEMİR'den önceki gün yapılan açıklamada Koza İpek Grubu'na dönük hiçbir para transferinin olmadığını, buna ilişkin bilgileri de MASAK'a bildirdiğini açıkladı. ERDEMİR'den yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Akbank tarafından yapılan açıklamalara ilave olarak bu konuyla ilgili tüm bilgilendirmeyi Maliye Bakanlığı'nın ilgili kurumuna (MASAK) yapmış bulunmaktayız.

Tekrar belirtmek isteriz ki söz konusu Vakfa şirketimizden hiçbir para transferi yapılmamıştır. Bahsi geçen para transferleri kendi iştirakimiz olan İSDEMİR şirketiyle yapılmış olup bu işlemlerle ilgili grup içi kayıt ve belgeler

Maliye Bakanlığı'nın ilgili kurumuna bildirilmiştir."



ERDEMiR parayı İSDEMİR'e yolladığını 2 Ağustos 2015'te bir kez daha açıkladı.
<< Önceki Haber İpek Medya baskınında skandal MASAK müdahalesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER