İpek Medya’yı batırdılar, sıra holdingte

Kanaltürk, Bugün TV, Bugün ve Millet gazeteleri ile Radyo Kanaltürk’ü bünyesinde barındıran İpek Medya, kayyım gaspının ilk kurbanı oldu. Yıllardır İpek ailesine ait olan kurumlar, aile büyüğü Melek İpek’in kapısından içeri giremediği medya organlarına dönüştürüldü.

Kayyum İpek Medya'yı kendi şirketi gibi kullanıyor

Video: Arşiv

Türkiye’de son dönemde mal varlıklarını gasp etmenin diğer adı haline gelen “kayyım atanması”nın ilk mağduru İpek Holding oldu. 7 Haziran seçimlerinde büyük bir sarsıntı yaşayan AKP, 1 Kasım erken seçimlerinden birkaç gün önce 26 Ekim 2015’te muhalif basın için harekete geçti. Bünyesinde 21 ayrı şirket bulunduran İpek Holding’e Ankara 5. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer, kayyım atadı.

Tepe yöneticiler kovuldu

Kayyımlar yönetimi devraldıklarında ilk iş olarak basın kuruluşlarının tepe yöneticilerini değiştirmek oldu. Kanaltürk Genel Müdürü Tarık Toros, Bugün gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Millet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Değer Özergün derhal kovuldu. Ardından hızlı bir şekilde işten çıkarma furyası başladı. Bir hafta içerisinde 58 kişi tazminatsız ve işsizlik maaşlarını alamayacak şekilde işten çıkarıldı.

Kayyım atanmadan önce Bugün gazetesinin tiraji 104 bindi. Birkaç gün içerisinde eriyip 5 bine düştü. Millet gazetesi ise 46 binlerden 10 bine indi. Televizyonların durumu ise daha kötüydü. Kanaltürk ve Bugün TV birkaç gün yayın yapabildi. Ardından kayyım tarafından zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı. 29 Şubat 2016 tarihi itibariyle de İpek Medya’ya bağlı tüm kuruluşlar kapatıldı. 450 kişi işsiz kaldı.



Kendi gazetesinden İpek’e hakaret



Kanaltürk TV, Bugün TV, Radyo Kanaltürk, Bugün Gazetesi, Millet Gazetesi’nin başına geçen kayyımlar derhal yayın politikasını değiştirdi. Akın İpek’in sahibi olduğu kurumlardan Akın İpek’e hakaret dolu beyanlar içeren yayın yapıldı. İç sayfadaki künyede gazete sahibi Akın İpek’in ismi yazarken birinci sayfada İpek’e terör örgütü finansmanı denildi. Şirketle ilgili tüm mal varlıkları elinden alınan İpek ailesi, kaldıkları kendi evleri için bile kira vermek zorunda bırakıldı.

Bilirkişi itirafı: İpek Holding mükemmel muhabese kaydına sahip

Sulh Ceza Mahkemesi kayyım atamaya bahane bulmak için grup hakkında hazırlanan bilirkişi raporunu gerekçe gösterdi. Ancak grup adına art niyetli hazırlanan rapor dahi İpek Holding’in tertemiz bir muhasebe sisteminin olduğunu gözler önüne serdi. Holdingin mükemmel bir muhasebe kaydının olduğunu itiraf eden bilirkişi raporundaki şu ifadeler dikkat çekiyor: “Halbuki Türkiye gibi hassas ekonomik şartlara sahip ülkelerde böylesine yüklü miktarda parasal değerlerin çevrildiği kurumsal yapılarda hiçbir hatanın olmaması, iktisadi, teknik ve ticari gerçeklere uygun değildir. Dünyanın hiçbir yerinde mükemmel bir kurum, muhasebe sistemi ve finansal yapı mevcut değildir. Ancak şüpheli kurum, şahıs ve ilgili kişi ve kurumların elde edilen resmi belgelerde mükemmel görüntü çizmiş”

KAYYIMIN BATIRDIĞI MARKALAR



Yayınlar değiştirildi



İpek Medya muhalif bir basın çizgisine sahipti. Ancak kayyımların atanmasıyla birden bire havuz yayınlarına döndü.

AKP’ye yakın isimler kayyım olarak atandı

Kayyım olarak atanan isimlerin tarafsız olması gerekirken Ankara Sulh Hakiminin tercih ettiği isimlerin tamamı AKP ile ilişkili.

Ali Rıza Esmen :  Petkim’de Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Daha önce THY’de göreve yaptı.

Hüdai Bal  : Turkuvaz Medya Grubu’nda çalıştı, daha sonrasında TMSF tarafından Show TV yönetimine atandı.

Fatih İcin : İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışıyor.

Ümit Önal : Turkuaz Medya Grubu’nda reklam grup başkanlığı yaptı. Digiturk Yönetim Kurulu Üyesi

Hasan Ölçer : Terör örgütü İBDA-C lideri Salih Mirzabeyoğlu’nun halen avukatı.

Aydınlık’tan Bugün’e yönetici

Kayyım ekibi eski yöneticileri hızlı bir şekilde değiştirdi. Getirdikleri isimlerin bir kısmı havuz medyası diye tabir edilen kuruluşlardan olurken bazıları ise Aydınlık gazetesi yöneticisi olması dikkat çekti.

Ceyhun  Bozkurt : Aydınlık gazetesi İstihbarat Şefi iken Bugün gazetesi İstihbarat şefi oldu.

Ercan Demir : Takvim Gazetesi Yayın Koordinatörü iken Bugün Gazetesi’nin genel yayın yönetmeniliğine getirildi.

Yahya Şekerci : Millet gazetesi GYY koltuğuna ise Diriliş Postası yazarlarından Yahya Şekerci oturdu.

Helin Şahin : Yaptığı yalan haberlerle tanına Star gazetesi muhabiri Helin Şahin, haber müdürü olarak atandı.

<< Önceki Haber İpek Medya’yı batırdılar, sıra holdingte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER