"10 milyon işsize hazır mıyız?"

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, koronavirüs salgınının bir yandan insanların sağlığını, diğer yandan da ekonomi ve iş hayatını vurduğunu belirtti. Toprak, "Salgın sona erdikten sonra en az 10 milyon işsize hazır olmalıyız" dedi.

SHABER3.COM

CHP İstanbul Milletvekili ve Devlet eski Bakanı Erdoğan Toprak, koronavirüs salgınının ekonomik etkileri üzerinde açıklamalarda bulundu. 

Sözcü gazetesinden Emin Özgönül'e konuşan Toprak, salgının Türkiye'ye kitlesel olarak işsizliğe yol açacağını söyledi. 

Toprak'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde: 

- Virüs etkin biçimde mart ayından itibaren Türkiye'yi sarsmaya başladı. Mart ve nisan verileri çok farklı rakamlar olarak yansıtacak. Maalesef salgının yarattığı vahim tablo ortaya çıkacak.

- Bugünden; resmi işsiz sayısının 10 milyona, resmi işsizlik oranının da yüzde 20'lere çıktığı bir tabloya hazırlıklı olmalıyız.

- İlk önlemler paketiyle faaliyeti durdurulan 150 bin iş yerinde çalışan yaklaşık 500 bin kişi işsizler ordusuna eklendi. Kuaför, berber, şoför esnafıyla birlikte bu sayı 800 binlere yükseldi.

- 20 yaşından küçüklerin sokağa çıkmasına yasak getirilmesi bir anda 1.6 milyon gencin daha işsiz kalmasına yol açtı. Dolayısıyla 4.3 milyon olan Ocak 2020'deki işsiz sayısı şu an itibarıyla en iyimser tahminle 8 milyona yükselmiş vaziyette.

- Ekonomi ve sektörler normal işleyişine döndüğü takdirde bu tablonun 2-3 ayda ortadan kalkacağını düşünmek hayalcilik olur. Binlerce iş yeri iflas edip kapandı.

- İşsiz sayısının 10 milyona, işsizlik oranının yüzde 20'lere çıktığı bir ekonomik tabloya hazırlıklı olmak durumundayız. Böylesi olası bir tablo, istihdam edilebilir durumdaki her yaş grubunu kapsayan 32 milyonluk nüfusun üçte birinin işsiz kalması demektir. Asıl büyük yangın budur.
<< Önceki Haber "10 milyon işsize hazır mıyız?" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER