Irak'a yük taşıyan araç kuyruğu Nusaybin'e ulaştı


Şırnak'ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasağının 29'uncu gününe girmesi nedeniyle Habur sınır kapısında Irak'tan Türkiye'ye, Türkiye'den Irak'a araçların kontrolü geçişine izin verilen yükaraç konvoyu, Mardin'in Nusaybin ilçesine ulaştı. Sürücülerin bekleyişleri sürüyor.

Cizre-Nusaybin arasında 30 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Araç kuyruğu Nusaybin'i 34 kilometre geçmiş durumda, bazı sürücüler kuyrukta beklemeyerek küçük tesislerde park ederek bekliyor. Sürücüler, gıda ihtiyaçlarını o bölgeye gelen seyyar satıcılardan temin edebiliyor.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden TIR ve kamyonlarla meyve ve muhtelif gıda yükünü Irak'a götürmek isteyen sürücüler, yasaklar nedeniyle Nusaybin ilçe sınırını geçerek İpek Yolu'nda kilometrelerce kuyrukta bekliyor. Soğuk havada çevrede buldukları çalı çırpı ve lastik parçalarını yakarak ısınan şoförler, yemeklerini de zorlukla kendileri pişirerek hazırlıyor.

Şoför Beşir Kaya, yaklaşık 26 gündür yükün altında beklediğini, mağdur durumda olduğunu ifade etti. Kaya, "Babam yaklaşık 35 gün oldu ırakta, bu durumda bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Tabi ki devletten destek bekliyoruz. Yani bu böyle nereye kadar gider, millet eziliyor, ölen çocuklar oluyor, bu nereye kadar sürecek, biz bunu merak ediyoruz. Hiçbir konuda bilgimiz yok, sadece öyle bekliyoruz. Yaklaşık 10 gündür babam 2 kilometre Türkiye gümrüğüne uzak, 10 gündür babam Türkiye gümrüğüne girmedi. Sadece duyduğumuz, araba bırakılıyor, çocuk ölüyor, başka bir şey duyduğumuz yok." diye konuştu.

Kürtçe derdini dile getiren sürücü; 20 gündür yolda olduğunu, kimsenin bir açıklama yapmadığını belirterek, "Perişan olan şoförlerdir. Ne devlet ne asker bir şey diyor. Devlete bir şey olmuyor hep olan bize oluyor. Hepimiz perişan durumdayız. Yemek olarak yumurta ve kuru ekmekle karnımızı doyurmaya çalışarak idare ediyoruz. Irak tarafından bir haber gelmiyor. Meclis bir karar verse, dese Habur'dan geçişlere izin verin, hemen geçişlere izin verilir. Bir devlet, halkının güvencesini sağlamıyorsa, bu kadar sürücünün güvenliğini sağlayamıyorsa ve sınırdan geçiremiyorsa devlet nerde kaldı, size soruyorum. Kuyrukta hiçbir güvenliğimiz yok, acaba araçlarımıza yönelik sabotaj ve hırsızlık olur diye sabaha kadar yatmayarak araçlarımıza nöbet tutuyoruz. 30 gündür araçlarımız yüklü bekliyoruz. Olan halka oluyor." şeklinde konuştu.


CİHAN
<< Önceki Haber Irak'a yük taşıyan araç kuyruğu Nusaybin'e ulaştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER