Irak vatandaşlarına elektronik vize uygulaması durduruldu


Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Irak vatandaşlarına elektronik vize uygulamasının durdurulduğunu açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Büyükelçi Kaymakçı, Türkiye'nin güvenliğinin korumak ve yasadışı mültecilerin akışını önlemek amacı ile Irak'a uygulanan vize politikasında değişikliğine gittiklerini belirtti. Kaymakçı, bundan sonra Türkiye'yi ziyaret etmek isteyen Irak vatandaşlarının, Irak içinde bulunan Türk konsolosluklarından vize almak durumunda olacaklarını ifade etti.

VİZE ÜCRETSİZ OLACAK

2015 Yılında 160 bin Irak vatandaşının Türkiye için de yasadışı bir şekilde kaldığına ve 90 bin vatandaşın Avrupa ülkelerine yasadışı bir şekilde göç ettiğine dikkat çeken Kaymakçı, "Irak'tan Türkiye'ye ziyaret düzenlemek isteyen vatandaşlar arasında IŞİD ile bağlantılı binlerce şüpheli tespit edildikten sonra Türkiye'ye giriş yapmaları engellendi. Irak'a uygulanan vize değişikliği Türkiye üzerinden Avrupa'ya yasadışı bir şekilde göç etmek isteyen diğer ülkelerin vatandaşlarını da kapsayacak. Irak vatandaşlarına verilen vize karşılığında hiçbir ücret alınmayacak." ifadelerini kullandı.

SCHENGEN VARSA ELEKTRONİK VİZE MÜMKÜK

Elektronik vize uygulamasına yapılan değişiklik Schengen, ABD, İngiltere, İrlanda gibi ülkelerinin vizesini taşıyan vatandaşlara uygulanmayacağını ifade eden büyükelçi, bu vizelerden herhangi birine sahip olanların yine nternet üzerinden Türkiye vizesi alabileceklerinin altını çizdi.

Kaymakçı; Habur Sınır kapısını kullanmak isteyen vatandaşlar için elektronik vize yanında Erbil ve Bağdat konsolosluklarının mührünün de gerektiğini aktardı.

37 BİN TERÖR ŞÜPHELİSİNİN TÜRKİYE'YE GİRİŞİ YASAK

Büyükelçi Kaymakçı, IŞİD ile bağlantılı 37 bin şüphelinin Türkiye'ye girişinin yasak olduğunu ve ülkeye girdikten sonra tespit edilen bin şüphelinin de ülkelerine gönderidiğine, 700 yabancı savaşçının da hapse atıldığına dikkat çekti.

Irak'ın teröristlere karşı verdiği mücadeleye Türkiye'nin desteği devam edeceğini kaydeden Kaymakçı, şu ana kadar Irak içinde 4 mülteci kampı kurmanın yanı sıra bin 200 TIR insani yardımda bulunduklarını ifade etti.

Kaymakçı, IŞİD'in Irak içinde başlattığı saldırıların ardından binlerce Iraklının Türkiye'ye göç ettiğini, şu ana kadar Türkiye içinde Irak vatandaşlarının 2 bin 500 konut satın aldığını da ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Irak vatandaşlarına elektronik vize uygulaması durduruldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER