Iraklı sığınmacı 3 yıldır tabut büyüklüğündeki barakada yaşıyor


Ankara'nın lüks semtlerinin bulunduğu bölgede Iraklı bir göçmen 3 yıldır tabut büyüklüğündeki bir barakada yaşam mücadelesi veriyor. 2 aydır banyo yapamadığını belirten sığınmacı, çevredeki vatandaşların yardımlarıyla hayatını sürdürüyor.

Çankaya bölgesinde çöplerden topladığı dolap kapağı ve sunta parçalarıyla yaptığı barakada 3 yıldır yaşayan Saddam Qasım Mohamed ilginç bir hayat hikayesine sahip. Ailesinin Yahudi olduğunu ifade eden Mohamed, "Benim din Yahudi. Musa. Benim ailem Siyon. Eskiden Bağdat ve Basra'da çok Yahudi vardı. Benim aslım bu din. Bu tarihten sonra (İran-Irak savaşı) İranlı İran'a, Yahudi Irak (uzak) yani başka memlekete gitti. Bizim aile gitmedi." dedi.

Kendisi 4 yaşındayken tüm aile fertlerinin eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin tarafından idam edildiğini ifade eden Mohamed, devrik liderin adamları tarafından ölmesi için çocuk yaşta çöpe atıldığını anlattı. Zehra adlı Müslüman bir kadın tarafından çöpten kurtarıldığını ve büyütüldüğünü kaydeden Iraklı sığınmacı, hala o kadına dua ettiğini anlatıyor.

GERÇEK İSMİNİ BİLMİYOR

Irak'ın Nasıriye şehrinin yakınlardaki bir kasabada doğan Mohamed, nüfus bilgilerinin İran-Irak savaşından sonra köye gelen adamlar tarafından ellerinden alınıp yakıldığını ve kendisine Saddam Hüseyin'in adının verildiğini söyledi. Iraklı göçmen, o günden sonra adının 'Saddam' olduğunu ve aradan geçen uzun yılların ardından gerçek adını unuttuğunu ifade etti. Iraklı göçmen ayrıca, nüfus bilgilerinde anne adı kısmında yer alan 'Macide' adının da Saddam'ın adamları tarafından yazıldığını ve yalan olduğunu kaydetti.

TUVALET, BANYO ve YEMEK YOK

Az bildiği Türkçesiyle derdini anlatmaya çalışan Mohamed'in Adana Valiliği tarafından verilen sığınma belgesinde 30 Kasım 2012 tarihinde Türkiye'ye geldiği görülüyor. Ancak belgede Iraklı göçmene verilen belgede Hristiyan olduğu yazıyor. Sebebini ise, "Ülkeye giriş yaparken korktuğum için öyle yazdırmak zorunda kaldım" cevabını veriyor.

Ankara'da 3 yıldır nasıl hayatta kaldığını anlatan Iraklı Mohamed, "Ben 3 senedir buradayım. Burada yatıyorum. Tuvalet yok, banyo yok, yemek yok. Yardım yok. Ben burada yatarken yatağı ateşe vermişlerdi. Her gün camiye gidiyorum. Şapkayla dileniyorum. 2-3 TL, yemek, sigara veriyorlar." ifadelerini kullandı.

ÇEVREDE YAŞAYANLAR SAHİP ÇIKIYOR

Adana'dayken bir süre şişe toplayıp sattığını, ancak orada bazı kişiler tarafından tehdit edildiği için işi bırakmak zorunda kaldığını kaydeden Mohamed, daha sonra Ankara'ya geldiğini kaydetti. Mohamed'in üzerindeki tüm giyecekler de çevredeki yardımseverlerden gelmiş. Çevre sakinlerinin, kaldığı yerdeki demirlere bazen ekmek, bazen de yemek bıraktıklarını söyleyen Iraklı Mohamed, çevredeki Müslümanların kendisine sahip çıktığı için minnet duyduğunu belirtti.

YETKİLİLER SAHİP ÇIKSIN

Mohamed'in başkentin göbeğindeki küçücük barakasında 3 yıldır yaşadığını aynı mahallede yaşayan Gürsoy Sayın da doğruluyor. Mohamed için yetkililere seslenen Sayın, "Bunlara sahip çıksınlar. Yazık günahtır. Dışarda kalıyorlar." ifadelerini kullandı.

Elindeki belgede 9 Nisan 2014 tarihinde sığınmacı olarak Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği tarafından Şırnak sınırında sığınmacı statüsüne alındığı görülen Mohamed'in belgesinin Nisan 2015 tarihinde geçersiz duruma düştüğü görülüyor. Başkentin göbeğinde yaşam mücadelesi veren Iraklı sığınmacı, kendisine uzatılacak yardım elini bekliyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Iraklı sığınmacı 3 yıldır tabut büyüklüğündeki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER