[Turhan Bozkurt yazdı] Harıl harıl para basıyorlar
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Salı, Nisan 14 2020
İktisatçılar, "Merkez Bankası para basmalı mı, basmamalı mı?" diye tartışa dursun hükûmet basılan paralarla çarkları çeviriyor. Samanyoluhaber ekonomi yazarı Turhan Bozkurt son verileri yorumladı.
Harıl harıl para basıyorlar!
TURHAN BOZKURT | Samanyoluhaber
Koronavirüs salgını dünya ekonomisini tarihte eşi benzeri görülmemiş bir girdaba sürükledi.
Milli gelirinin yüzde 60’ı kadar döviz borcu olan, işsizliği yüzde14’e tırmanan ve bütçe açığı aylık 41 milyar lirayı bulan Türkiye gibi ekonomiler için krizin sebep olduğu tahribatın daha fazla olacağı sır değil.
Kriz yüzünden işler durdu, milyonlarca kişi ücretsiz izne gönderildi. Ancak hükûmetin verdiği destekler devede kulak mesabesinde kaldı.
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) önünde Merkez Bankası’na (TCMB) karşılıksız para bastırmak ya da borç için Uluslararası Para Fonu’nun kapısı gitmek haricinde fazla şık kalmadı.
IMF İLE ŞARTLI ANLAŞMA ERDOĞAN’IN İŞİNE GELMEZ
AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın IMF şartlarında kredi anlaşmasına imza atması kendi saltanatından vazgeçmesi anlamına gelecektir ki şimdilik böyle bir ihtimal yok.
Geriye tek şık kalıyor o da karşılıksız para basmak…
TCMB kayıtlarını tetkik ettim. En son 3 Nisan’da para arzı (emisyon hacmi) hakkında beyanda bulunulmuş. Her hafta ilan edilen işlemlerin 10 Nisan itibarıyla kaç milyar TL’ye ulaştığı açıklanmadı.
3 Nisan’da "M1 para arzı" dediğimiz piyasadaki banknot ve madeni para tutarı 188,5 milyar Türk Lirası’na ulaştı.
Mart sonunda 181,5 milyar TL olan tedavüldeki para tutarı 2019 yılı mart ayında 134,6 milyar TL idi. Emisyon hacmindeki artış yüzde 40.
E
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakkında açıklama2.İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyor!3.Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çifte yalanlama4.Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' gerekçesiyle kara kutuyu incelemeyi reddetti!5.Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehit oldu, 6 IŞİD'li öldürüldü
6.Fatih Altaylı hakkında tahliye kararı7.Almanya kara kara düşünüyor: 120 bin kamyon/TIR şoförü açığı var!8.Yargıtay'dan Narin Güran kararı!9.Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Hande Fırat'ı 15 Temmuz'la hedef aldı10.Ünlülere uyuşturucu operasyonu: Habertürk eski GYY Veyis Ateş tutuklandı

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

Başsavcılıktan Sadettin Saran'ın ikinci testi hakk...

İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyo...

Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çi...

Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' g...

Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehi...


