'İran'a ambargonun kaldırılmasını fırsata dönüştürmeliyiz'

'İran'a ambargonun kaldırılmasını fırsata dönüştürmeliyiz'

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından İran'a uygulanan ambargonun kaldırılacak olmasının ekonomiye ve bölgeye yansıyacak etkilerini değerlendirdi. Yücelik, "İran'a ambargonun kaldırılmasını fırsata dönüştürmeliyiz." dedi.

İran'a uygulanmakta olan ekonomik ambargonun kaldırılacak olmasının birçok açıdan önemli bir karar olduğunun altını çizen Yücelik, Türkiye'nin İran'la 560 kilometrelik sınırı olduğunu ifade etti. Yücelik, şunları kaydetti: "İran'a ambargonun kaldırılmasını fırsata dönüştürmeliyiz. İran'la başta enerji olmak üzere, turizm, bankacılık, petrokimya, ulaştırma, otomotiv ve telekomünikasyon alanlarında ticaretimiz var. Ambargonun kalkması ve tercihli ticaret anlaşmasının sağladığı karşılıklı tarife indirimlerinin, bu ülkeyle ticaretimizin artmasında itici güç olacağına inanıyorum.

Ancak, iki ülke arasındaki dış ticaret rakamları henüz istenilen seviyede değil. Hedef olarak belirlenen 30 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için sadece Türkiye'nin değil, aynı şekilde İran'ın da çaba göstermesi gerekiyor. Özellikle gümrüklerde yaşanan beklemelerin en aza indirilmesi için İran'ın yapacağı düzenlemeler ve bürokrasinin azaltılması, ticaretimizin daha hızlı gelişmesine katkıda bulunacaktır."

İran ve diğer bölge ülkeleriyle olan ticaretin artmasının, bölgede taşımacılık sektörünün de önünü açacağını belirten Yücelik, "Erzurum, uluslararası bir kavşak noktasında. Kop ve Ovit tünellerinin tamamlanmasıyla şehrimiz limanlara daha kısa sürede ulaşma imkanı bulacak. Ayrıca, Palandöken Lojistik Köyü'nün faaliyete geçmesiyle ilimiz taşımacılık sektöründe önemli bir merkez haline gelecektir." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER