İran Cumhurbaşkanı Reisi'den "yaptırım" açıklaması

İran'da yemin ederek resmen göreve başlayan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, savunma stratejilerinde nükleer silahın yeri olmadığını söyledi. Reisi ayrıca, "Baskı ve yaptırım siyaseti İran'ı yasal hakkından vazgeçiremeyecek" diye konuştu.

SHABER3.COM

İran Meclisi'ndeki yemin töreninde konuşan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'a uygulanan yaptırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.Ülkesinin nükleer programının barışçıl olduğunu söyleyen Reisi, "İran, devrim rehberinin (Ali Hamaney) fetvası uyarınca nükleer silahı dini açıdan haram kabul etmektedir. Nükleer silahın İran'ın savunma stratejisinde yeri yoktur. Baskı ve yaptırım siyaseti İran'ı yasal hakkından vazgeçiremeyecektir" dedi.

Halkın kendilerinden dünya ile yapıcı ilişkiler beklediğini söyleyen Reisi, "İran'a yönelik yaptırımlar sona ermelidir. İran, yaptırımların kaldırılması için her diplomatik planı destekleyecektir" dedi.

Tahran'ın bölgedeki gücünün güvenliğe hizmet ettiğini savunan Reisi, "İran'ın bölgesel potansiyeli sadece baskıcı güçlerin tehditlerine karşı kullanılmaktadır. Bölgesel krizler milletlerin hukuku esas alınarak çözülmelidir. Dış güçlerin müdahalesi bölgedeki hiçbir sorunu çözmez ve bu aslında sorunun bizzat kendisidir" görüşlerini paylaştı.

İran dış siyasetinin en temel önceliğinin "komşu ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesi" olacağını belirten Reisi, bölge ve komşu ülkelere kardeşlik elini uzattığının altını çizdi.

Reisi, İran halkının kendisinden toplumsal ve kültürel özgürlüklerin yeniden sağlanmasını ve geçim sıkıntısının giderilmesini talep ettiğini sözlerine ekledi.Reisi'nin bugünkü yemin törenine Türkiye'den de TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş katıldı.
<< Önceki Haber İran Cumhurbaşkanı Reisi'den "yaptırım" açıklaması Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER