ABD o ihlali affetmedi

Merkezi İstanbul’da bulunan Ramor Dış Ticaret ve İnşaat Yatırım Anonim Şirketi’nin sahibi Reşit Tavan, "İran müeyyidelerini ihlal ettiği" suçlaması ile yargılandığı davada 27 ay hapis cezasına çarptırıldı.

SHABER3.COM

İran donanması için 2013 ile 2015 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) ekipman sağlayarak müeyyideleri ihlal ettiği suçlamasıyla iki yıldır yargılanan işadamı Reşit Tavan, 27 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Merkezi İstanbul’da bulunan Ramor Dış Ticaret ve İnşaat Yatırım Anonim Şirketi’nin sahibi Reşit Tavan’ın davası Wisconsin eyaletinin Milwaukee şehrinde federal mahkemede görüldü.

KANUNU İHLAL ETTİĞİNİ KABUL ETMİŞTİ

Türkiye vatandaşı olan Tavan, Ramor Grup aracılığıyla İran’ın Gemi İnşaatı Şirketi Qeshm Madkandalou için, Wisconsin’deki şirketlerinde üretilen denizcilik ekipmanı aldığını ve ABD’nin Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal ettiği suçlamasını geçen Nisan ayında kabul etmişti. 

Bu ekipmanlar arasında dış motorlar, gemi aküleri ve deniz motorları bulunuyordu.

Reşit Tavan, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere gittiği Romanya’da 8 Haziran 2017’de tutuklanmıştı.

Mahkemeye sunulan deliller, Tavan’ın Madkandalou’ya bağlantılı İranlı yetkililerle, ABD kaynaklı bu ekipmanın yüksek hızlı füze hücum botu prototipi geliştirmede kullanılması için işbirliği yaptığını ortaya koydu. 

Bu tip hücum botunun da İran ordusu ya da donanması için geliştirildiği belirtildi.

"YÜKSEK RÜTBELİ İRANLI YETKİLİLERLE ÇALIŞTI"

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre 29 Ağustos’ta yapılan karar duruşmasında bölge mahkemesi hâkimi, müeyyidelerin bu şekilde ihlal edilmesinin ABD’nin ulusal güvenliğine ciddi bir tehdit olduğunu vurguladı.

Hâkim ayrıca Reşit Tavan’ın bu suçtaki rolünün, daha yüksek rütbeli İranlı yetkililerin kontrolü ve yönetimindeki projeyle bağlantılı değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

İZİN İÇİN MÜRACAAT ETMEDİ

Suçun işlendiği 2013 ile 2015 yılları arasında ticari işlemlerle ilgili kimsenin ABD Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ya da Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nden izin almaya çalışmadığı da vurgulandı.

ABD Adalet Bakanlığı, aynı suçlamayla karşı karşıya olan Türk vatandaşı Fulya Kalafatoğlu’nunsa kaçak olduğunu belirtti.
<< Önceki Haber ABD o ihlali affetmedi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER