İran muhalif gazeteciyi idam etti

İran'da, ülke genelinde kötüye giden ekonomiyi protesto etmek için 2017 yılında düzenlenen gösterilere ilham kaynağı olmakla suçlanan rejim muhalifi Amednews haber sitesinin editörü Ruhullah Zem hakkında verilen idam cezası infaz edildi.

SHABER3.COM

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, 47 yaşındaki gazeteci Zem, Devrim Mahkemesinin verdiği kararın Yüksek Mahkeme tarafından onanmasının ardından bu sabah idam edildi.

Açılımı, "bilinçlendirme, mücadele, demokrasi" olan Amednews, 2015'te sosyal paylaşım uygulaması Telegram üzerinden faaliyete başladı. Rejim muhalifi haberlerle öne çıkan ve kısa sürede 1 milyondan fazla takipçiye ulaşan hesap, yaklaşık 2 yıl sonra kapatıldı.

Ruhullah Zem editörlüğündeki haber sitesi daha sonra yayınlarına Sedaimardom (Halkın sesi) ismiyle devam etti.

Bir dönem Paris’te sürgünde yaşayan Zem, geçen yıl “esrarengiz” bir şekilde ülkeye dönmüş ve daha sonra "devrim karşıtı faaliyetler yürüttüğü" gerekçesiyle Ekim 2019'da gözaltına alınmıştı.

Devrim Mahkemesi, haziran ayında, Zem'i "yeryüzünde fesat çıkarmak" suçlamasıyla idama mahkum etmişti.

İran’da, kötüye giden ekonomi ve hayat pahalılığını protesto etmek için 2017 yılında düzenlenen gösterilerde yaklaşık 5 bin kişi gözaltına alınmıştı.

<< Önceki Haber İran muhalif gazeteciyi idam etti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER