İran'da ölü sayısı artıyor
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Salı, Kasım 26 2019
İran'da benzine yapılan yüzde 50 zammı protesto etmek için sokaklara dökülen göstericilere polis ateş açmıştı. Af Örgütü ölü sayısının 143'e yükseldiğini kaydetti.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İran’da 15 Kasım’da benzin fiyatlarına yapılan zamma dönük protestolarla başlayıp rejim karşıtı kitlesel gösterilere dönüşen olaylarda şu ana kadar en az 143 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Yaşanan bu ölümlerden büyük çoğunluğunun işe polisin kasten göstericileri ateşli silahlar ile hedef alması sonucu gerçekleştiği kaydedildi.
ÖLÜ SAYISI YÜKSELEBİLİR
Af Örgütü, bir göstericinin göz yaşartıcı gaz koklaması, bir diğerinin fiziksel şiddet görmesi sonucu hayatını kaybettiğini, çoğu göstericinin ise polisin direkt hedef alması sonucu hayatını kaybettiğini ve hayatını kaybedenlere dair sayının yükselebileceğini belirtti.
Ülkede 15 Kasım'da benzin fiyatlarına beklenmedik şekilde en az yüzde 50 zam yapılması ve daha ucuz fiyata benzin satışına kota konması üzerine en az 21 şehirde protesto gösterileri başlamıştı.
5 gün süren gösteriler sırasında İran devleti internete erişimi kesti. İnternetin tekrar geri gelmesinin ardından gösteriler sırasında polisin uyguladığı yöntemlere dair yeni videolar ortaya çıkmaya başladı.
YARALILAR HASTANEDEN GÖZALTINA ALINIYOR
Uluslararası Af Örgütü, yaptığı son açıklamada İranlı yetkililerin yaralanan göstericileri hastanelerden toplayarak gözaltına aldığını, bunun da yaralıların hayatını tehlikeye attığını da açıkladı.
Yine hayatını kaybeden protestocuların cenazelerinin ailelerine teslim edilmediği ve bazı durumlarda güvenlik güçlerinin bu cenazeleri başka yerlere taşıdığı öne sürüldü.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 3 kişeye daha ‘yakalama’ kararı2.Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı3.Pınar Türker, AYM’ye başvurdu: İBB davasında çıplak arama iddiası4.Yeneroğlu'ndan, Özel’e hukuk tembihi: Edirne cezaevinde çocuklarıyla yatan kaç anne var biliyor musunuz?5.Zeydan Karalar'ın tutuklu kalmasına gerekçe gösterilen deliller dosyada yokmuş!
6.Kenya'da adam kaçırma girişimi: Eğitimci Mustafa Güngör'ün Türkiye'ye iade riski var!7.Hakan Fidan'a AKP'li Ensarioğlu'ndan partiyi karıştıran çıkış: 'Ya görevi bırakır ya da görevden alınır'8.17-25 Aralık'ın yıl dönümünde AKP'li vekilin saati dikkat çekti: İşte o saat!9.Sadettin Saran suçlamalar için ne dedi? İşte ifadesi...10.Propagandanın ayarı kaçtı: İletişim Başkanlığı’nın kasası tamtakır!

ŞERİF ALİ TEKALAN
ESRA BÜYÜKCOMBAK

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH
ÇOK OKUNAN HABERLER

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 3 kişeye daha ‘yak...

Sadettin Saran adli kontrol şartıyla serbest bırak...

Pınar Türker, AYM’ye başvurdu: İBB davasında çıpla...

Yeneroğlu'ndan, Özel’e hukuk tembihi: Edirne cezae...

Zeydan Karalar'ın tutuklu kalmasına gerekçe göster...


