İran'la nükleer anlaşma sağlandı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinin nükleer programı üzerinde dünya güçleri ile yürüttükleri müzakerelerde uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.

İran'la nükleer anlaşma sağlandı

Twitter hesabından açıklama yapan Ruhani, "İran'ın nükleer dosyasıyla ilgili ana konularda çözüme ulaşıldı." ifadelerini kullandı. Nihai anlaşmanın şekillendirilmesi için çalışmaların hemen başlayacağını ifade eden Ruhani, bu sürecin de 30 Temmuz'a kadar tamamlanacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i arayarak, ekibiyle birlikte gece gündüz demeden gösterdikleri çaba dolayısıyla teşekkür ettiğini belirten Ruhani, bu akşam yapılması beklenen ortak açıklama konusunda da istişarede bulunduklarını ekledi.

Reuters Haber Ajansı'na göre İran'ın mevcut zenginleştirilmiş uranyum stoğunun üçte ikisi imha edilecek ya da ülke dışına çıkarılacak.

İran'ın nükleer programı 10 yıl boyunca gözetim altında olacak.

OBAMA'DAN AÇIKLAMA

Obama’nın açıkladığı çerçeveye göre İranlılar Arak’ta atom bombasına malzeme olabilecek plütonyum üreten ağır su reaktörünü devre dışı bırakmayı kabul etti.

Atom bombasına ulaşmak için kullanılan bir diğer yöntem uranyum zenginleştirme konusunda da Tahran Yönetimi elindeki santrifüj sayısını 3’te 2 azaltmaya razı oldu.

Ayrıca anlaşmanın en az 10 yıl sürmesi konusunda da taraflar mutabık kaldı.

AB DIŞİŞLERİ YÜKSEK TEMSİLCİSİ FEDERİCA MOGHERİNİ

Avrupa Birliği'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran ile nihai anlaşma sağlanması halinde ülkeye uygulanan tüm yaptırımların kalkacağını belirtti. Mogherini AB'nin 30 Haziran'a kadar kapsamlı bir anlaşma sağlanmasını beklediğini kaydetti.

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif ile ortak basın toplantısı düzenleyen Mogherini, P5+1 ülkeleri ile İran'ın faaliyet planı üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve anlaşma için temel çerçevenin çizildiğini söyledi.

Nihai anlaşma için taslağın hazırlanma sürecinin hemen başlayacağını belirten Mogherini, planın İran'ın nükleer faaliyetlerini sınırlayacağını kaydetti. Mogherini "Fordo'daki tesis AR-GE merkezine dönüşecek ve fisyon maddesine sahip olmayacak" dedi.
<< Önceki Haber İran'la nükleer anlaşma sağlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER