İrlanda sağlığı devletleştirdi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Mart 26 2020
İrlanda hükümeti, yeni koronavirüs salgını boyunca bütün özel sağlık kuruluşlarının devletleştirileceğini açıkladı.
Dün İrlanda hükümeti pandemi süresince bütün özel sağlık kuruluşlarını devletleştireceğini ve tek bir ulusal sağlık hizmeti oluşturulacağını ilan etti.
İrlanda Sağlık Bakanı Simon Harris, dün Dublin’de gerçekleşen basın toplantısında bu adımın “bütün halkın ortak yararı için” gerekli olduğunu söyledi.
KORONA MEYDAN OKUMASI
İrlanda hükümetinin bu kararı alması, geçen haftalarda başlayan ve hızla bütün İrlanda’ya yayılan “korona meydan okuması” (corona challenge) eyleminin, Bakan Harris’e uzanmasının hemen ardından geldi. Dün Harris bakanlığına yürürken, yanından geçen iki kişi yüzüne doğru öksürerek kaçtılar.
İrlanda’da özel sağlık sigortası olanlar, özel hastanelerde kaliteli sağlık hizmetine erişebilirken, diğerleri kamu sağlık kuruluşlarında uzun bekleme listelerine maruz kalıyorlardı. Bu durum Kovid 19 salgınında “ölüm – kalım meselesi” haline gelince İrlandalılar “sağlıkta eşitlik” talebini yükseltmeye başladılar. Korona meydan okuması eylemi bu süreçte ortaya çıktı ve kısa sürede yaygınlaştı.
İrlanda’da hasta sayısının 1.564’e ve Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 9’a ulaşmasından sonra alınan bu tedbir, İrlandalı emekçiler tarafından geç de olsa olumlu bir adım olarak değerlendirildi.
HERKESE EŞİT, ÜCRETSİZ SAĞLIK
Harris’e göre özel sağlık kuruluşlarının devletleştirilmesi sayesinde bütün İrlandalılar, özel veya kamusal sağlık sigortaları olsun veya olmasın, yalnızca nüfus cüzdanlarıyla, “bir yurttaşlık hakkı olarak” sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Sağlık hizmeti sosyalist ülkelerdeki gibi herkese eşit ve ücretsiz olacak.
İrlanda başbakanı Leo Varadkar, özel sağlık kuruluşlarının devletleştirilmesiyle ulusal s
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Rezan Epözdemir, Terim'e neden 5 buçuk milyon TL transfer etti?2.14 yıl sonra yeni operasyon kararı!3.MHP'li Yıldız'ın kapsam dışı kalanlar 'sabretsinler' çıkışı siyasiler için de bir anlam taşıyor mu?4.'Ukrayna'daki savaş 90 gün içinde sona erebilir!'5.Kamu personeline nefret operasyonu: 8 ilde 20 kişi hakkında gözaltı kararı
6.Sadettin Saran gözaltındayken, Ali Koç'tan başkanlık çıkışı7.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkmadı! ”Bu karar, Saran’ın değil, Fenerbahçe’nin gücüdür”8.Melih Gökçek mahkum oldu: 20 bin tl tazminat ödeyecek!9.AKP affı devrede: Onbinlerce adli suçlunun cezaevinden tahliyesi başladı!10.Can Holding soruşturmasında yeni gelişme!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER







