İş Bankası'na çökme, devretme planı hazır

Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve MHP'nin de destek vereceğini duyurduğu İş Bankası hisselerinin devredilmesiyle ilgili düzenlemenin nasıl yapılacağına ilişkin inceleme başlatıldığı öğrenildi.

SHABER3.COM

AKP'ye yakın medyada çıkan haberlere göre Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İş Bankası hisseleriyle ilgili AKP'de başlatılan çalışmada, hisselerin Hazine'ye devrine yönelik çok yönlü inceleme yürütülüyor.

AKP'nin hukukçuları, Miras Hukuku, Siyasi Partiler Yasası'nın 'partilerin ticaret yapamayacaklarına' yönelik maddeleri ve Atatürk'ün hisselerinin devrinin sağlanabilmesi için çıkartılmış olan '12 Haziran 1933'te çıkartılan 2307 sayılı özel kanun'un yürürlükten kaldırılması gibi seçenekleri değerlendiriyor.

SÜREÇ İNCELENECEK

CHP, Atatürk'ün 5 Eylül 1938'deki vasiyeti uyarınca İş Bankası hisselerinin mülkiyetini elinde tutuyor. Vasiyetnameye göre CHP, İş Bankası yönetim kurulunda 4 üye bulunduruyor. Ancak parti buradan maddi gelir sağlamıyor. Bankanın gelirinden alınan pay ise, Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu'na aktarılıyor. CHP'nin bu hisseleri tam olarak vasiyete uygun olarak elinde bulundurup bulundurmadığı ve bugüne kadar geçen süreçte CHP'nin elindeki hisselerin, Atatürk'ün vasiyetine uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı incelenecek. Diğer bir düzenlemenin de Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılabileceği belirtiliyor.

'Siyasi partilerin ticari faaliyetle uğraşamayacaklarını' düzenleyen maddelerine, 'şirket ortağı olamayacaklarına' yönelik bir ekleme yapılması halinde CHP'nin bu hisseleri elinde bulundurmasına son verilebileceği değerlendirilen formüller arasında geliyor.
<< Önceki Haber İş Bankası'na çökme, devretme planı hazır Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER