İş dünyasında 'korktuğumuz başımıza mı geliyor' endişesi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cuma, Ağustos 3 2018
TL'nin Dolar karşısında bir yılda yüzde 45 değer kaybettiği Türkiye'de iş dünyası, ABD'nin yaptırım hamlesi sonrası tedirgin. Uzmanlara göre ABD'nin krizi tırmandırmasından endişe ediliyor.
ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararı almasının ardından Türkiye'de piyasalar karışırken, Türkiye-ABD geriliminin tırmanması halinde ekonomideki faturanın ağırlaşması ihtimali artıyor. Dış borcu 250 milyar dolara ulaşan Türk şirketleri Türk Lirası'nın son 1 yılda Dolar karşısında yüzde 45 değer kaybetmesiyle ağır bir kayba uğrarken, ABD krizi ile 5 TL'nin üzerine çıkan Dolar kurunun daha da yükseleceğinden korkuluyor. DW Türkçe'ye konuşan uzmanlara göre, gelişmeleri kaygı ile izleyen Türk iş dünyası ABD'nin krizi tırmandırıp 'ekonomik yaptırım' uygulamasından endişe ediyor.
"Korkulan senaryo" geri döndü
Türkiye ile ABD arasındaki rahip Brunson krizinin İçişleri ve Adalet bakanlarını kapsayan bir yaptırım ile sonuçlanması, Türkiye ekonomisinde "korkulan senaryo"nun yeniden gündeme gelmesine neden oldu. 24 Haziran seçimleri öncesinde 4,85 seviyelerine kadar çıkan dolar kuru, seçimlerin ardından 4,53'e kadar gerilemişti. Bu sayede "Türkiye'de Dolar 5 TL olur mu?" tartışmaları bir süredir rafa kalkmıştı.
Son yıllarda PKK-PYD ilişkileri, Gülen'in iadesi, Halkbank davası, İran'a ambargo gibi başlıklarda sürekli gerilimli olan Türkiye-ABD ilişkileri de Trump ile Erdoğan arasında gerçekleştirilen bir dizi görüşme sonrasında ılıman bir atmosfere kavuşmuştu. Ancak ABD'nin Rahip Brunson'ın serbest bırakılması talebine ev hapsi ile karşılık veren Türkiye'ye yönelik ağır yaptırım kararı, oluşan olumlu havayı bir anda tersine çevirmiş oldu.
Banka hisseleri düşüyor
ABD krizinin Türkiye piyasalarına etkisini DW Türkçe'ye değerlendiren Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, yaptırım kararı öncesinde 4.90 seviyelerinde olan dolar/TL'nin yaptırım haberinin ardından tarihi zirve olan 5.0150'ye kadar yükseldiğini hatırlattı. Gün içinde yükselişine devam eden dolar
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Yasadışı bahis baronu, 'Ersan Şen pişmanlığını' anlattı2.THY, İran seferlerini iptal etti!3.Trump’tan ‘Venezuela’ya ikinci saldırı çıkışı4.Cezaevinde Veyis Ateş ile karşılaşan Mehmet Akif Ersoy ne yaptı?5.'Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak' denmişti: Şehir hastaneleri kara delik oldu!
6.İstanbul Baro yönetimi beraat etti!7.Borsa İstanbul’da manipülasyon soruşturması: 15 kişi tutuklandı8.Karayip Denizi'nde sıcak dakikalar! ABD askerlerinden bir tankere daha operasyon9.Mustafa Yeneroğlu, üç harbiyeli genç kadını ziyaretinde, kaybolan toplumsal vicdanı nasıl izlediğini anlattı10.Dönerciden terör örgütü çıkarmaya çalışanlar 1 yıldır iddianame uyduramadı!

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ








