İş yok, IŞİD var!

Türkiye’deki eylemlerine her geçen gün yenilerini ekleyen IŞİD terör örgütü, bir taraftan da eleman kazanmaya devam ediyor. IŞİD, büyük şehirlerdeki hücre yapılanmasıyla saflarına kattığı gençlere ‘eğitim’ veriyor. 17-35 yaş grubunu hedef alan örgüt, daha sonra bu gençleri Suriye’ye gönderiyor.

Konya'da canlı bomba bağlantılı 3 IŞİD'li yakalandı

Video: Arşiv

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerine yönelik bir rapor hazırladı. 300 sayfalık raporda örgütün ülkedeki faaliyetleri ve hücre yapılanması anlatılıyor. Rapora göre 2015 yılı Mayıs ayı sonuna kadar Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’ta faaliyetlerini sürdüren IŞİD yaklaşık 5 bin genci saflarına kattı. 2016 yılında katılanlarla birlikte iki yılda örgüte katılanların sayısı 8 bin 500’e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 11’i kadın
Raporda, Türkiye’den IŞİD’e katılanların yüzde 11’inin kadın savaşçı olduğu kaydediliyor. Katılımda en etkili yol olarak radikal ideoloji gösterilirken, ekonomik şartlar, cazip teklifler ve savaşma istekleri de diğer nedenler arasında yer alıyor. IŞİD, Türkiye’den katılan gençlere maaş bağlayıp önemli operasyonlar için de prim veriyor.

Finans kaynağı petrol kaçakçılığı
IŞİD, Türkiye’den aynı yöntemlerle dört yıldır savaşçı devşiriyor. Türkiye’de en yoğun katılım sağlayan iller; İstanbul, Ankara, Konya, Adıyaman, Kırşehir, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Adapazarı, Bingöl, Batman ve Mardin olarak sıralanıyor. IŞİD’in en önemli finans kaynağı olarak petrol sevkiyatı gösteriliyor. Örgüt, Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği petrol kaynakları kaçakçılık aracılığıyla çevre ülkelere pazarlıyor. Bunun karşılığında kaçakçılara komisyon ödüyor.

457 Türk IŞİD saflarında hayatını kaybetti
Raporda Türkiye’den örgüte katılan yaklaşık bin 200 kişinin halen çatışma bölgesinde oldukları ve terör grubu adına çatıştığı aktarılıyor. Çatışma bölgesinde 450 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği de raporda yer alıyor. Raporda ayrıca Türkiye’nin IŞİD ile mücadele kapsamında ABD’ye İncirlik Üssü’nü açması ve Avrupalı müttefiklere de benzer ayrıcalıklar göstermesinin örgütün hedefleri arasında ülkemizi de aldığı dile getiriyor.

Aileler çocuklarının dönmesini bekliyor
Ankara’da bir ailenin daha ocağına ateş düştü. 19 yaşındaki E.D.’nin ailesi, 1 yıldır çocuklarından haber alamıyor. Türkiye’den kaçarak Suriye’ye çıkış yaptığı bilinen gencin anne ve babası, çocuklarının IŞİD’e katıldığını düşünüyor. Daha önce emniyete başvuru yaptığını ancak kendileriyle ilgilenilmediğini ileri süren aile, E.D.’nin telefonda sınırı geçtiğini ve bir daha kendisini aramamalarını istediğini anlatıyor. Raporda, Türkiye’den IŞİD saflarına eleman kazandıran gruplar isim isim belirtiliyor. İşte onlardan bazıları: Adana; Eyüp B. Sanayi Grubu. Adıyaman; Mustafa D. Grubu, Ankara; Hacıbayram İsmetpaşa Mahallesi Grubu. İstanbul; Halis Bayancuk Grubu. İzmit; Mehmet S.Ö. Grubu, Konya; Başoda Grubu, Kasım G. Grubu. Malatya; Abdülkerim Ö. Grubu. Şanlıurfa; İsmail B. Grubu, Remzi K. Grubu.

IŞİD üyeleri suriye’ye ambulansla götürülüyor
CHP, IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin geçtiğimiz aylarda bir rapor hazırlamıştı. Heyet, Adıyaman’da IŞİD faaliyetlerini araştırmak amacıyla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından hazırladığı raporunda, IŞİD üyelerinin Suriye’ye ambulanslarla götürüldüğü, güvenlik birimlerinin ise ihbarlara kayıtsız kaldığı vurgulanmıştı.

<< Önceki Haber İş yok, IŞİD var! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER