İşadamlarına, güneş enerjisi yatırımı destekleri anlatıldı


Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları itibarıyla önemli bir coğrafyada olduğuna dikkat çeken Garanti Bankası Proje Finansman Birim Müdürü Emre Hatem, güneş enerjisi sektörüne yatırımda talebin oldukça fazla olduğuna dikkat çekti.

Yenilenebilir enerji projelerinin finansmanına önem veren Garanti Bankası, enerjinin verimli kullanımıyla ilgili olarak müşterilerini bilgilendirmek amacıyla, Kayseri'de bir toplantı düzenledi. 'Güneş Enerjisi Projeleri Finansmanı ve Tarımda Yenilenebilir Enerji Kullanımı' konulu toplantıya, Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, Proje Finansmanı Birim Müdürü Emre Hatem ve Tarım Bankacılığı Müşteri Ürün Yöneticisi Bora Sürmeli ve Orta Anadolu Bölge Müdürü Burak Ülger katıldı. Toplantıda, Türkiye'nin yenilenebilir enerji projelerine yönelik potansiyeli de gündeme getirildi. Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli, lisanssız GES üretimiyle ilgili düzenlemeler, başvuru süreci, finansman koşulları, temel ekipman tipleri, ekipmanların fiyat ve tedarikçileri hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, mühendislik-müteahhitlik-inşaat-kurulum süreci izin ve onayları, işletme ve bakım süreci, tarımda yenilenebilir enerji kullanımı ile IPARD 2 hibe fırsatları konularının da üzerinde duruldu.

Toplantıda, Garanti Bankası'nın sürdürülebilirlik politikası kapsamında enerji verimliliğine verdiği önemi vurgulayan KOBİ Bankacılığı Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak, şöyle konuştu:

"2014 yılının başında yapılan mevzuat düzenlemelerini takiben, 'Kendi Elektriğini üreten KOBİ Destek Kredisi' ürününü çıkardık. Güneş Enerjisi Sistemi projelerini finanse ederken, yatırımcıların maliyet düşürmesine ve kâr etmesine destek olmayı hedefledik. Kendi elektriğini üreten KOBİ Destek Kredisi'yle müşterilerimize kredi geri ödemesinde 10 yıla kadar vade, 2 yıla kadar geri ödemesiz dönemin yanı sıra, doğru, kapsamlı bilgi ve güvenilir yönlendirme sağlıyoruz. Ayrıca inceleme, değerlendirme ve takip aşamalarında danışmanlık yapıyoruz. Türkiye Avrupa'da en yüksek ışınım ve güneşlenme süresine sahip ülkelerden biri. Kayseri de güneş ışınımının en yüksek olduğu illerimizin başında geliyor. Yenilenebilir enerjinin önemli kullanım alanlarından biri de tarım sektörü. Tarımın önemli bir üretim kalemini oluşturduğu Türkiye'de, sahip olduğumuz yenilebilir enerji kaynaklarını doğru, verimli, planlı ve entegre bir şekilde kullanmalıyız. Önümüzdeki dönemde, ülkemizde yapılacak yeni enerji yatırımlarına vereceğimiz finansmanla, bu alana desteğimizi sürdüreceğiz."

"Türkiye'de güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksek, buna ek olarak son zamanlarda sektöre yatırım için ciddi bir talep olduğunu gözlemliyoruz." diyen Emre Hatem ise şunları kaydetti:

"Müşterilerimize daha etkin ve verimli hizmet edebilmek amacıyla, Proje Finansmanı Birimi bünyesindeki enerji ekibimizde, sadece güneş enerjisi projelerini değerlendirecek uzman bir takım oluşturduk. Garanti Bankası sektörün önemli bir oyuncusu olarak, geçmişte olduğu gibi gelecek yıllarda da, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak enerji projelerine desteğini sürdürmeyi planlıyor. Rüzgâr enerjisine dayalı enerji üretiminde, sektöre sağladığımız 2 milyar doların üzerinde finansmanla lider konumdayız. Bugüne kadar rüzgâr enerjisi projelerine yönelik sürdürdüğümüz finansman ve danışmanlık desteğini, güneş enerjisi projelerine de sunmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, müşterilerimize güneş enerjisi projelerine ilişkin finansman çözümlerimizin yanı sıra projeleri yapılandırırken, finansman sürecinde karşılaştığımız önemli konuları da aktardığımız başarılı bir toplantı gerçekleştirdik."
CİHAN
<< Önceki Haber İşadamlarına, güneş enerjisi yatırımı destekleri... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER