Erdoğan ''anladın sen onu'' demişti ve ...

Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta sonu işaret ettiği gibi TCMB faizde rekor bir indirim yaptı. Haftalık repo faizi yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye indirildi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftalık repo faizini (politika faizi) yüzde 19,75'ten yüzde 16,50'ye indirdi. 

Yüzde 3,25 (325 baz puan) oranındaki indirim piyasa beklentilerini geride bıraktı. Piyasada yapılan tahminler yüzde 2,50 ila yüzde 2,75 arasında değişiyordu. 

İŞTE O KARARA İMZA ATAN İSİMLER

TCMB'nin yedi kişiden teşekkül eden Para Politikası Kurulu (PPK) geçen ay da faizi yüzde 24'ten yüzde 19,75'e indirmişti. 

PPK'ya Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlık ediyor. 

Kurulun diğer üyeleri şunlar: Murat Çetinkaya (Borsa İstanbul Genel Müdürü), Ömer Duman, Uğur Namık Küçük, Oğuzhan Özbaş ve Emrah Şener, Abdullah Yavaş.

TL, DOLAR VE EURO KARŞISINDA DEĞER KAZANDI

Faiz indirimi haberinin etkisi ile Türk Lirası (TL) dolara mukabil yüzde 1 civarında değer kazandı. 

Türkiye saati ile 14:05'te Amerikan Doları 5,74 TL'den 5,67 TL'ye,euro 6,32 TL'den 6,27 TL'ye  geriledi. 

Borsa İstanbul (BİST) rekor indirime bariz bir reaksiyon göstermedi. BIST 100 endeksi 102 bin puan seviyesinde.

ERDOĞAN İŞARETİ TRABZON'DA VERMİŞTİ

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta sonu Trabzon'da sarf ettiği, "Merkez Bankası faizleri yine indirecek." şeklindeki sözler, "Merkez Bankası'na 'anladın sen onu' talimatı verdi." diye yorumlanmıştı. 

Erdoğan'ın işaret ettiği gibi TCMB bugün faizde rekor bir indirim yaptı. 

Gece yarısı darbesi ile Merkez Bankası Başkanı olarak tayine edilen Murat Uysal, Erdoğan'ın faiz indirin talimatını iki toplantıda da yerine getirdi.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 6 Temmuz'da gece yarısı kararnamesi ile görevden azledilmiş, yerine yardımcısı Murat Uysal getirilmişti. 

"Görev süresinin dolmasına 10 ay kaldığı halde Çetinkaya'nın niçin azledildiğine?" dair sorular üzerine Erdoğan, "Faiz indir talimatı verdik, dinlemedi. Biz de görevden aldık." ifadelerini kullanmıştı.
<< Önceki Haber Erdoğan ''anladın sen onu'' demişti ve ... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER