İşçinin parasını enflasyon yedi: 8 ayda 70 bin lira

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Eylül 5 2025
DİSK-AR tarafından hazırlanan rapora göre, enflasyon ve vergiler yılın 8 ayında bir işçinin 69,2 bin lirasını yedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı DİSK Araştırma Merkezi tarafından "Ücret Kayıpları İzleme Raporu" açıklandı.

Rapor, aylar içinde işçinin 70 bin lirasının enflasyon ve vergiyle yok olduğunu ortaya koydu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, raporu basın toplantısıyla açıkladı. Rapora göre, Ocak-Ağustos döneminde çalışanların elde ettiği toplam maaşın 1 trilyon 155 milyar TL’lik kısmı enflasyon ve vergi yükü nedeniyle eridi.

Ek zam yapılmaması gelir kayıplarını artırdı

Raporda, özellikle asgari ücrete Temmuz ayında ek zam yapılmamasının, gelir kayıplarını artırdığına dikkat çekildi. Ağustos 2025 itibarıyla asgari ücretli bir çalışan, enflasyon nedeniyle 4 bin 753 TL gelir kaybına uğradı. Ortalama bir işçinin 8 ayda enflasyon ve vergi nedeniyle 69 bin 200 TL kaybettiği tespit edildi.

DİSK-AR, araştırmasında yalnızca sigortalı çalışanları baz aldı. Kayıtdışı işçiler ve kayıt dışı kazançlar hesaplamaya dahil edilmedi. Vergi kayıpları ve enflasyon etkileri, SGK’nın yayımladığı ücret istatistikleri kullanılarak analiz edildi. Kurum, TÜİK verilerinin dikkate alındığını, ancak gerçek kaybın daha yüksek olabileceğini vurguladı.

DİSK' göre vergi dilimleri adil değil

Verilere göre, Ocak-Ağustos döneminde işçi maaşlarındaki 1,2 trilyon TL’lik kaybın yaklaşık 627,3 milyar TL’si enflasyon, 528 milyar TL’si ise vergi ve kesintilerden kaynaklandı.

SGK verilerine göre, Aralık 2024’te ortalama ücret 47 bin 500 TL seviyesindeyken, Haziran 2025 sonunda bu rakam 50 bin 580 TL’ye yükseldi. Ancak bu artışa rağmen, bir çalışan yılın ilk 6 ayında vergi, kesinti ve enflasyon nedeniyle toplam 37 bin 535 TL kayba uğradı.

DİSK ve birçok akademisyen, uzun süredir çalışanlara uygulanan vergi dilimlerinin ve sosyal güvenlik kesintilerinin adil olmadığını savunuyor. Raporda, "Ücretler sabit kalırken, serbest piyasa koşullarında artan fiyatlar nedeniyle emek gelirleri enflasyon karşısında eriyor" denildi. Ayrıca,

Bu haberler de ilginizi çekebilir