IŞİD’in bombalı Drone saldırılarına çare arıyorlar

Fırat Kalkanı Harekatı’nın son günlerinde IŞİD’in bombalı Drone saldırılarının önlenmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arayışlarını sürdürüyor.

IŞİD’in bombalı Drone saldırılarına çare arıyorlar

Terör örgütlerinin gelecekte benzer yöntemle saldırılarını yoğunlaştıracağını değerlendiren TSK, tim düzeyindeki askeri birliklerin kullanımına sunmak için “Drone Savar” arayışına girdi. Geçtiğimiz hafta konuya ilişkin yapılan toplantıda, cihazların çok sayıda farklı sinyallerle yönlendirilmesi nedeniyle alınabilecek sistemler üzerinde karar verilemediği öğrenildi. İnsansız Hava Araçları (İHA), düzenli orduların işlerini kolaylaştırdıkları düzeyde, terör örgütleri tarafından da kullanılıyor.

Fırat Kalkanı Harekatı’nın El Bab’a kadar uzanması ve bu ilçenin hemen dışında süren çatışmalarda IŞİD, birkaç kez TSK unsurlarına “Drone” olarak tabir edilen küçük insansız hava araçlarıyla saldırı düzenledi. Bu saldırılarda şehitler verildi, bazı personel de yaralandı. İHA ve Drone tipi cihazların çok kolay elde edilebilmesi, küçük çaplı patlayıcılar yüklenerek eylem yapılmasını engelleyecek sistemin şu anda dünya ordularında aktif olarak kullanılmadığı biliniyor. Bu tip saldırılarda Drone kullananların en önemli avantajının ise bu cihazları etkisizleştirecek karşı cihazların henüz kapsamlı olarak geliştirilememesi ve var olanların da etkin olarak kullanılamaması olarak gösteriliyor. Bu tür cihazları kullananların, Drone’ları radyo dalgaları, telsiz bağlantısı veya daha değişik birçok yöntemle yönlendirdikleri, cihaz ile kullanıcının iletişimini sağlayan yöntemlerin tamamını kapsayarak engelleyen bir karşı cihazı bulmanın zorluğu da vurgulanıyor.

TSK arayışta

Bilinen en aktif iki terör örgütü PKK ve IŞİD ile çatışma halinde olan TSK, yaşanan Drone sorununu aşmak için ilgili birimlerini geçtiğimiz hafta toplayarak değerlendirme yaptı. TSK, Drone Savar olarak bilinen karşı cihazlardan almayı ve en küçük askeri birlik olan timlerin kullanıma sunmayı planlıyor. Ancak bu tür cihazların ilklerinden birini Aselsan’ın geliştirmiş olmasına karşın bu sistemin sabit olduğu dile getirildi. İstenen sistemin mobil kullanımının önem kazandığına dikkat çekilirken var olan mobil sistemlerin ise bazı Drone’lara karşı etkisiz kalabileceği tereddütlerinin yaşandığı öğrenildi
<< Önceki Haber IŞİD’in bombalı Drone saldırılarına çare arıyorlar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER